Poslancov čaká správa o bankách i školstvo

NETKY.SK • 8 September 2013, 13:43 • 2 min
Poslancov čaká správa o bankách i školstvo

BRATISLAVA - Poslanci budú pokračovať v diskusii k novelám volebných kódexov.

slovakia

left justify in out

Správou o stave a vývoji finančného trhu za rok 2012, ktorú uvedie guvernér Národnej banky Slovenska, otvoria poslanci v utorok piaty deň 23. schôdze parlamentu. Bankový sektor na Slovensku podľa správy odolal šokom z eurozóny a udržal si stabilitu.

Poslanci budú pokračovať i v diskusii k novelám volebných kódexov. Politické strany by mali po novom na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur a nezávislí kandidáti na predsedov samosprávnych krajov najviac štvrť milióna eur rovnako ako kandidáti na primátorov Bratislavy a Košíc. Všetci by mali povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať, odkiaľ peniaze majú. Zákon umožní prijímanie finančných darov stranou výlučne prevodom na účet strany. Zavádza evidenciu o daroch a darcoch na webovom sídle politickej strany, sprísňujú sa pravidlá pre prijímanie darov a ich evidenciu.

Osoby právoplatne odsúdené za úmyselné trestné činy sa nemajú dostať k aktivitám, pri ktorých by boli v priamom a pravidelnom kontakte s deťmi a mládežou. Vyplýva to z novely zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú poslanci prerokujú v prvom čítaní. V záujme posilnenia prevencie trestnej činnosti súvisiacej so sexuálnym zneužívaním a sexuálnym vykorisťovaním detí sa ako jedna z podmienok výkonu špecializovanej činnosti v športe predpokladá bezúhonnosť. Novelou preto dochádza k úprave zákona o telesnej kultúre. Dopĺňa sa aj zákon o podpore práce s mládežou a podmienku bezúhonnosti budú musieť splniť aj mladí vedúci, mládežnícki vedúci a pracovníci s mládežou. Zmeny súvisia s transpozíciou smernice EP o boji proti sexuálnemu zneužívaniu a sexuálnemu vykorisťovaniu detí a proti detskej pornografii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies