Poslancov čaká sociálny balíček, voda a korupcia

NETKY.SK • 14 Október 2014, 08:19 • 2 min
Poslancov čaká sociálny balíček, voda a korupcia

BRATISLAVA – Rozhodovanie o sociálnom balíčku, ochrane vody v ústave i ochrane oznamovateľov korupcie čaká zákonodarcov na 39. schôdzi parlamentu, ktorá sa začne dnes o 13:00. Poslanci budú rozhodovať o novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorá má od začiatku budúceho roka zaviesť súbeh príjmu z práce a poberania dávok v hmotnej núdzi.

slovakia

left justify in out

Nárok na pomoc v hmotnej núdzi majú mať pôvodne dlhodobo nezamestnaní ľudia, ktorí si našli prácu a ich zárobok nepresahuje dvojnásobok minimálnej mzdy, čo má byť v budúcom roku 760 eur. Má sa to vzťahovať aj na tých nezamestnaných, ktorí nepracujú viac ako jeden rok a nie sú evidovaní ako nezamestnaní na úrade práce. Prvých šesť mesiacov majú mať tieto osoby nárok na osobitný príspevok 126,14 eura mesačne a ďalší polrok majú od štátu dostávať príspevok 63,07 eura mesačne. 

 

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter predložil do parlamentu aj novelu zákona o sociálnom poistení. Hranica zárobku pri dohodách o brigádnickej práci, do ktorej študenti neplatia odvody, sa má pre študentov stredných a vysokých škôl od začiatku budúceho roka zvýšiť na jednotnú sumu 200 eur. V súčasnosti sú študenti od 18 do 26 rokov oslobodení od odvodov do zárobku 159 eur na jednu brigádnickú dohodu a študenti do 18 rokov do príjmu z dohody vo výške 68 eur. 

 

Od budúceho roka by sa mal úplne zmeniť súčasný systém dane z motorových vozidiel. Vyplýva to z návrhu zákona o dani z motorových vozidiel. Daň bude podľa návrhu spravodlivejšia, ekologickejšia a prehľadnejšia. Sadzby dane sa zjednotia a budú rovnaké pre celé Slovensko, pričom pri výške sadzieb bude veľkú úlohu zohrávať najmä ekologickosť vozidla a jeho vplyv na životné prostredie. Výška sadzieb je stanovená na základe priemerne najnižších sadzieb, ktoré sú v súčasnosti platné na Slovensku. 

 

Poslanci prerokujú aj novelu Ústavy SR, ktorá zakazuje vývoz vody mimo územia Slovenska. Konkrétne ide o doplnenie článku 4, ktorý zakotvuje, že nerastné bohatstvo, jaskyne, podzemné vody, prírodné liečivé zdroje a vodné toky sú vo vlastníctve Slovenskej republiky. Po novom má do článku pribudnúť odsek, ktorý deklaruje, že vodu odobratú z vodných útvarov na území Slovenskej republiky nie je možné cezhranične prepravovať dopravnými prostriedkami alebo potrubím. 

 

Hovoriť sa bude aj o návrhu rezortu vnútra, aby oznamovatelia korupcie a inej protispoločenskej činnosti boli chránení. Parlament v júni odmietol dva návrhy na ochranu oznamovateľov korupcie – jeden z dielne KDH, druhý od OĽaNO. Podľa Roberta Kaliňáka je zákon z dielne jeho ministerstva komplexnejšou právnou normou ako doteraz predkladané zákony. Legislatíva rezortu vnútra by si tiež mala poradiť s účelovými oznámeniami a počíta aj s možnosťou finančných odmien pre odvážnych občanov. 

 

Inštitúty justičných čakateľov a právnych čakateľov prokuratúry, ktoré predchádzajúca vláda zrušila, by sa mali obnoviť. Výberové konania na miesta sudcov naďalej ostanú otvorené aj pre iné právnické profesie. Počíta s tým novelizačný balíček zákonov, ktorý pod hlavičkou novely zákona o Justičnej akadémii predkladá do NR SR rezort spravodlivosti. Novela upravuje viaceré ustanovenia zákonov o sudcoch a prokurátoroch, ktoré sú podľa nálezu ústavného súdu, publikovaného 1. augusta, v rozpore s ústavou. Inštitút justičného čakateľa a právneho čakateľa prokuratúry zrušili od 1. mája 2011. 

 

Súdy budú vyhotovovať popri zápisniciach z pojednávania aj zvukové záznamy. Navrhuje sa to v novele Občianskeho súdneho poriadku. Zvukové záznamy sa po skončení pojednávania pripoja k súdnemu spisu a budú jeho súčasťou. Účastníci konania a ich zástupcovia budú mať možnosť požiadať súd o vyhotovenie kópie zvukového záznamu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies