Poslancov čaká rozpočet aj poplatky za registráciu vozidiel

NETKY.SK • 23 November 2016, 07:51 • 2 min
Poslancov čaká rozpočet aj poplatky za registráciu vozidiel

BRATISLAVA – Diskusiou k novele zákona o hazardných hrách otvoria poslanci druhý deň jedenástej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky. Po nej by mali poslanci rokovať o návrhoch noviel zákonov z dielne ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Jedným z návrhov je návrh novely zákona o správnych poplatkoch, ktorým sa má systém poplatkov za registráciu vozidiel upraviť. Pri poplatkoch za registráciu motorových vozidiel ide o majetkovú daň, priznáva minister financií Peter Kažimír. Po novom by mali menej platiť vlastníci automobilov pri prvej registrácii vozidla, zvýšiť by sa však oproti súčasnosti mali sadzby pri ďalších registráciách. Okrem sadzby za výkon motora má totiž pribudnúť aj koeficient podľa veku zapisovaného vozidla, podľa ktorého sa určí aj konečná výška poplatku pri každom ďalšom zápise vozidla do evidencie. Ten bol doteraz spoplatnený jednotne sumou 33 eur, ktorá zostáva minimálnym poplatkom aj podľa nových pravidiel.


„Priznávam, toto je typ majetkovej dane, ktorý má isté zelené časti presadené hlasom ministra životného prostredia,“ povedal v októbri Kažimír v pléne Národnej rady SR. Prísna ekologická daň, ktorá by finančne znevýhodňovala registrácie vozidiel s vyššími emisiami, by totiž podľa neho mohla poškodiť ľudí v zaostalejších častiach Slovenska, kde sa často na neekologickejších vozidlách jazdí. Otázkou tak podľa neho zostáva, ktorá z vlád bude mať odvahu na zavedenie prísnej ekologickej dane, ktorá naozaj zmení správanie spotrebiteľov.


V praxi by prijatie tejto legislatívy znamenalo, že čím dlhšie obdobie od prvej registrácie vozidla uplynie, tým menej pri ďalšej registrácii vlastník zaplatí. Menej ako 33 eur to však nebude. Oslobodenia od úhrady poplatkov za zápis, ako aj doteraz platné úľavy napríklad pre zdravotne postihnutých zostávajú v platnosti. Mení sa aj úhrada poplatkov pre predajcov automobilov, ktorí zaplatia registračný poplatok a ak automobil predajú zákazníkovi do jedného roka, tento prevod spoplatnený nebude. Novinkou bude aj 50-percentné zníženie poplatku za automobily využívajúce ekologické pohonné látky, ako sú CNG, LNG či vodík. Rovnaká polovičná úľava platí aj pre hybridné automobily. Za elektromobily sa už v súčasnosti platí najnižšia sadzba 33 eur. Pribudne však možnosť stanoviť poplatok za zápis vozidla aj na základe znaleckého posudku. Nový sadzobník má nadobudnúť účinnosť od 1. februára 2017.


Predmetom rokovania by mali byť dnes štátny rozpočet na rok 2017 aj rozpočty Exportno-importnej banky, Sociálnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies