Poslancov čaká rokovanie o opozičných návrhoch

NETKY.SK • 5 Február 2017, 19:17 • 2 min
Poslancov čaká rokovanie o opozičných návrhoch

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky zasadnú do poslaneckých lavíc v utorok o deviatej hodine ráno. Pokračovať budú druhým týždňom 12. schôdze parlamentu, na ktorej ich čakajú opozičné návrhy zákonov.

slovakia

left justify in out

V piaty deň schôdze zákonodarcovia prerokujú viacero návrhov z dielne SaS, medzi nimi aj návrh poslancov za SaS Milana Laurenčíka a Martina Klusa, návrh ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

 

"Cieľom navrhovanej úpravy je zamedziť kumulácie funkcie poslanca Národnej rady Slovenskej republiky s funkciami starostov, primátorov a predsedov VÚC, ako aj s funkciou generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne ako verejnoprávnej inštitúcie," zdôvodňujú predkladatelia s tým, že kumulácia funkcií otvára možnosť získavania neodôvodnených výhod pre riadený subjekt, obec, mesto, vyšší územný celok a Sociálnu poisťovňu. Tento stav podľa liberálov stavia poslancov Národnej rady SR do permanentného konfliktu záujmov pri rôznych hlasovaniach, najmä pri štátnom rozpočte a daniach, ale aj pri hlasovaniach o zákonoch zasahujúcich do života verejnoprávnej inštitúcie.

 

"Súčasný model, pri ktorom sa v súbehu funkcie poslanca s inou funkciou uhrádzanou z verejných prostriedkov druhý plat redukuje na úroveň najviac minimálnej mzdy ako predkladatelia odmietame, pretože sa ním len konzervuje súčasný stav, pri ktorom vždy existuje riziko, že za volebným úspechom daného politického subjektu bude okrem iného aj prepojenosť záujmov v procese rozhodovania na celoštátnej a regionálnej či komunálnej úrovni, na ktorom sú hmotne zainteresované tisícky ľudí," dodávajú. Podľa nich samotný plat funkcionára je preto "zanedbateľný a títo funkcionári nemajú problém sa ho zriecť a pred verejnosťou to prezentovať ako nezištné obetovanie sa".


Hnutie OĽaNO prichádza okrem iných aj s návrhom, ktorého cieľom je vytvoriť rámec pre riadne fungovanie žiackej a študentskej samosprávy či participáciu žiakov a študentov na živote a organizácii ich školy prostredníctvom demokratických inštitútov. Aj to je cieľom návrhu novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Ako uvádza v dôvodovej správe poslanec z hnutia OĽaNO Oto Žarnay, zmenou chce dosiahnuť výchovu a vzdelávanie smerované k pozitívnemu postoju k občianskej spoločnosti a patriotizmu prostredníctvom zážitkového učenia. „Cieľom je tiež posilnenie pôsobenia samosprávnych inštitútov v podobe študentskej rady a žiackeho parlamentu, ako aj posilnenie poslania rady školy a jej kooperácie so žiackou a študentskou samosprávou,“ zdôvodnil.

 

Kreovanie študentských rád a žiackych parlamentov nie je v našej spoločenskej praxi obvyklým javom. „Súčasná zákonná úprava uvádza len „žiacke školské rady“ s pôsobnosťou pre stredné školy, s dôvetkom „ak sú ustanovené“, čiže ponecháva na vôli riaditeľov stredných škôl iniciatívne podporiť existenciu žiackej samosprávy,“ dodáva s tým, že tento stav je nedostatočný. Potreba kreovania žiackych a študentských samosprávnych orgánov vychádza podľa neho aj zo skutočnosti, že prostredníctvom najjednoduchších demokratických procesov už v detskom a adolescentnom veku postupne dochádza k pochopeniu politického systému a následne štruktúry moci v štáte založenom na princípe bŕzd a protiváh.


Poslanci za poslanecký klub Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba, Milan Uhrík a Ján Kecskés predkladajú návrh zákona o veterinárnej starostlivosti. „Primárnym cieľom predkladaného návrhu zákona je uvoľniť byrokratické podmienky a uľahčiť domáci chov hospodárskych zvierat chovaných pre vlastnú spotrebu. V súčasnosti platná legislatíva kladie na domáci chov neúmerne náročné podmienky,“ zdôvodňujú predkladatelia s tým, že táto situácia nahráva v prospech najmä veľkovýrobcom mäsa a supermarketom, keďže ľudia si namiesto byrokraticky náročného domáceho chovu produkty živočíšnej výroby radšej kúpia z pultov predajní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies