Poslancov čaká rokovanie o alkohole na bicykli

NETKY.SK • 13 September 2016, 09:45 • 2 min
Poslancov čaká rokovanie o alkohole na bicykli

BRATISLAVA – Návrh zákona o rokovacom poriadku a návrh novely zákona o priestupkoch a o cestnej premávke. Tieto témy budú mať dnes poslanci NR SR na stole v rokovacej sále parlamentu, kde pokračuje deviata schôdza.

slovakia

left justify in out

O návrhu nového rokovacieho poriadku Národnej rady SR rokujú poslanci už štvrtý deň. Opoziční poslanci majú výhrady k stanoveniu maximálneho rečníckeho času, ktorý by však museli dodržiavať iba poslanci NR SR, zatiaľ čo vládni predstavitelia či šéf NR SR a podpredsedovia parlamentu by takéto obmedzenie nemali. „Andrej Danko je predsedom len koaličných poslancov. Opozičným poslancom  vypína mikrofóny a od zvolenia do funkcie ich len znevažuje a nadáva im. O podobnosti s inými krajinami sa v jeho prípade nedá hovoriť,“ povedala v pondelok poslankyňa z OľaNO-NOVA Veronika Remišová.

 

Podľa nej zákaz nahrávania či fotografovania v rokovacej sále je obmedzenie práva občanov na informácie.
V parlamente by sa dnes mali zaoberať aj návrhom zákona poslancov zo strany Most-Híd. Poslanci Tibor Bastrnák a Gábor Gál navrhujú, aby cyklisti mohli jazdiť na bicykli v zastavanom území obce alebo na cestičke pre cyklistov s 0,5 promile alkoholu v krvi.

 

"Návrh zákona má za cieľ zmeniť právnym poriadkom ustanovenú nulovú toleranciu alkoholu v cestnej premávke pre cyklistov, ktorí jazdia v zastavenom území obce alebo na cestičke pre cyklistov. Návrh by zavádzal zákonom taxatívne stanovenú mieru povolenia jazdiť na bicykli s takým množstvom alkoholu v krvi, aby nedošlo k zvýšeniu ohrozenia života či zdravia seba alebo spoluobčanov," vysvetľujú poslanci s tým, že pojem „pod vplyvom alkoholu“ nepoužili, lebo sú presvedčení o tom, že nimi určený limit alkoholu v organizme človeka ešte nespôsobuje to, aby dotyčná osoba bola pod jeho vplyvom. Podľa nich také množstvo alkoholu takmer neovplyvní psychické, senzorické a motorické funkcie u cyklistu, čiže nebude to mať vplyv na bezpečnosť cestnej premávky.

 

Gál a Bastrnák majú podporu aj u odbornej verejnosti. "Zo súdnolekárskeho hľadiska je nulová tolerancia alkoholu v organizme problematická, lebo predpokladá, že osoba, ktorá nepožila alkoholické nápoje, má vo svojej krvi, resp. v dychu, nulovú koncentráciu etanolu. Uvedený predpoklad je však zo súdno-lekárskeho hľadiska nepravdivý," dopĺňajú s tým, že etanol je prirodzenou súčasťou ľudského metabolizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies