Poslanci budú rokovať až do večera, Mihál: Daňové zaťaženie v SR je príliš vysoké

NETKY.SK • 14 Október 2016, 17:11 • 2 min
Poslanci budú rokovať až do večera, Mihál: Daňové zaťaženie v SR je príliš vysoké

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dnes zasadli po jednodňovej pauze do poslaneckých lavíc.

slovakia

left justify in out

Po dni štátneho smútku a štátneho pohrebu prezidenta Michala Kováča ich čaká rokovanie až do devätnástej hodiny večer. Na programe schôdze majú neprerokované návrhy zákonov z dielne rezortu financií ministra Petra Kažimíra (Smer-SD). Hlasovať o prerokovaných legislatívnych návrhoch budú zákonodarcovia až na najbližšej schôdzi v stredu 19. októbra.

 

Na zrušení štvrtkového rokovania sa poslanci dohodli v stredu ráno na poslaneckom grémiu. Dnes preto pokračujú v diskusii o novele zákona o hazarde, ktorú prerušili v stredu. Podmienky pri prevádzke hazardných hier a ochrana ľudí v tejto oblasti sa schválením novely sprísnia. Dôležitou zmenou podľa ministerstva financií je najmä fakt, že poberatelia rôznych sociálnych dávok by sa už do herní dostať nemali. Cieľom novely je tiež znížiť počet miest, na ktorých sa hazardné hry prevádzkujú. Od roku 2019 by tak mali automaty a „gambling“ zmiznúť napríklad z krčiem. Novela presúva hazardné hry do herní a zvyšuje minimálny počet hracích zariadení pripadajúcich na jednu herňu zo súčasných päť na 12 kusov. Zákon tiež stanovuje prísnejšie pravidlá aj pre prevádzkovateľov online hazardných hier, konkrétne si berie na mušku čierny trh nelegálneho hazardu. Ide o subjekty bez licencie, ktoré nemajú na svoju činnosť povolenie a zároveň ani neplatia na Slovensku dane. Poslankyňa NR SR za stranu Most-Híd Irén Sárközy si myslí, že vládny návrh zákona sa len snaží regulovať tú istú aktivitu ako už reguluje, akurát sa to deje v online priestore. „Najdiskutabilnejším bodom predloženej novely je možnosť vypnúť nelicencované internetové hry a všetky súvisiace platby,“ povedala vo svojom vystúpení. V tejto súvislosti už podľa nej stihli byť zverejnené aj hysterické reakcie, ktoré hovoria o cenzúre internetu. „Porovnávajú Slovensko s Čínou. Lenže realita je skôr taká, že v Európe neraz panujú ešte prísnejšie podmienky,“ vyhlásila Sárközy.

 

Klus: Povoliť alkohol cyklistom je rozumný začiatok diskusie

Povoliť cyklistom 0,5 promile alkoholu pri jazde v intravilánoch obcí a na cyklochodníkoch je rozumný začiatok diskusie na túto tému. V rozprave k návrhu novely zákona o cestnej premávke od koaličných poslancov Mostu-Híd to dnes uviedol opozičný poslanec Martin Klus (SaS). "Časť verejnosti hovorí, že slovenský národ je nevyspytateľný a ísť nad nula promile je problém. Ja si ale myslím, že sa dokážeme správať zodpovednejšie a tento návrh je rozumný začiatok diskusie na túto tému. Skúsenosti v okolitých krajinách hovoria, že to verejnosti skôr pomohlo, ako ublížilo," povedal Klus. S opozičným poslancom súhlasil aj Dušan Bublavý (Smer-SD). "Je to dobrý začiatok a dúfam, že to nie je konečné riešenie. Keď budeme dostatočne vyspelí, možno bude prípustná odchýlka aj pri vodičoch motorových vozidiel," povedal vo faktickej poznámke.

 

Augustín Hambálek (Smer-SD) však chcel vedieť, ako sa bude posudzovať dopravná nehoda cyklistu a motorového vozidla, ak cyklista bude mať 0,5 promile a vodič nula. Predkladateľ Gábor Gál (Most-Híd) vysvetlil, že cyklista nebude automaticky vinný, pretože bude mať povolené nafúkať do 0,5 promile. "Neurobil žiaden priestupok. Nebude vinný, lebo zákon mu nezakázal mať alkohol do 0,5 promile," zdôraznil Gál s tým, že ak má niekto 0,5 promile, nepotáca sa a nemá to vplyv na jeho motoriku. Gál a Tibor Bastrnák (Most-Híd) ako predkladatelia upozornili, že koncentrácia alkoholu v ľudskom organizme v hodnote 0,5 promile, resp. 0,24 mg/l, je koncentrácia etanolu v krvi, ktorú Európska komisia odporúča prijať členským štátom v rámci Stratégie EÚ na podporu členských štátov pri znižovaní rozsahu škôd súvisiacich s požívaním alkoholu. O definitívnom osude právnej normy sa rozhodne hlasovaním v stredu 19. októbra.

 

Mihál: Daňové zaťaženie bude vysoké,i keď daň z príjmu v SR klesne

Napriek tomu, že daň z príjmu má od budúceho roka klesnúť na 21 %, Slovensko má v rámci krajín V4 stále jedno z najvyšších daňových zaťažení. Uviedol to opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS). Mihál privítal zníženie dane na 21 %, ale zároveň uviedol, že by sa ľudia veľmi tešiť nemali. "Takto štyri roky dozadu bola sadzba 19 % a to, že bude 21 % je o 2 percentuálne body viac ako to bolo v nedávnej minulosti. Ak budeme analyzovať výšku daňového zaťaženia, tak prídeme k záveru, že je z hľadiska konkurencieschopnosti alebo v rámci porovnania krajín V4 jedno z najvyšších. Tým sa nemôžeme chváliť a žiadneho investora tým sem lákať," skonštatoval Mihál s tým, že podľa neho by preto bolo významnejšou pomocou, ak by sa zrušili daňové licencie.

 

Nedostatky vidí aj pri zvýšení paušálnych výdavkov pre živnostníkov na 60 %. Po novom si budú môcť uplatniť maximálne 20.000 eur ročne. "Viem si predstaviť, že z hľadiska komunikácie so živnostníkmi sa vám to bude veľmi pekne komunikovať. Len si treba uvedomiť, komu toto opatrenie prinesie prospech," odkázal vládnym poslancom Mihál s tým, že toto opatrenie pomôže živnostníkom len symbolicky. "Toto prinesie fakticky prospech tým živnostníkom, ktorí majú hrubý príjem v rozmedzí od tých 900 eur až 1000 eur mesačne po približne 4000 eur v hrubom mesačne," vyčíslil Mihál.

 

Sárközy: Novela o dani z príjmov bude mať pozitívny dopad na ekonomiku

Opatrenia navrhované vo vládnej novele zákona o dani z príjmov budú mať pozitívny dopad na ekonomiku Slovenska. Je o tom presvedčená poslankyňa Národnej rady (NR) SR za koaličný Most-Híd Irén Sárközy. Napríklad zníženie sadzby dane z príjmov právnických osôb z 22 % na 21 % podľa nej podporí rast investícií, ekonomiky aj životnej úrovne. "Firmy budú mať viac peňazí na reinvestovanie zisku, čo z dlhodobého hľadiska podporí ekonomický rast a rast životnej úrovne," opísala Sárközy.

 

Zvýšenie paušálnych výdavkov pre živnostníkov zo 40 % na 60 % a  zvýšenie ich stropu z 5400 eur na 20.000 eur zase podľa jej slov odbremení živnostníkov. Napríklad živnostník s ročným príjmom 15.000 eur týmto opatrením ušetrí 1500 eur, pri ročnom príjme 20.000 eur môže po zavedení tohto opatrenia do praxe ušetriť 3000 eur. Čo sa týka zavedenia novej zrážkovej dane z dividend vo výške 7 %, to je podľa poslankyne krok k väčšej štandardnosti slovenského daňového systému. Zdravotné odvody z dividend vo výške 14 %, ktoré fungujú doteraz a nová daň ich má nahradiť, boli podľa nej nespravodlivé a nefunkčné. "Doliehali viac na malých podnikateľov ako na skutočne bohatých podnikateľov, pretože tam bol strop," vysvetlila.

 

Zároveň podľa nej nikde na svete okrem Slovenska neexistovala takáto forma odvodov z dividend. Nová daň na úrovni 7 % bude podľa Sárközy jedna z najnižších vôbec. "Práve preto podľa mňa nehrozí odchod podnikov do zahraničia, kde sú dividendy zdanené ešte vyššou sadzbou," zdôraznila. Napríklad Poľsko má podľa nej sadzbu 19 % a Česko 15 %. Pôvodný návrh ministerstva financií hovoril o dani na Slovensku rovnako vo výške 15 %, s čím však Most-Híd podľa poslankyne nesúhlasil a presadil nižšiu sadzbu.

 

Spomínané opatrenie tak podľa neho nie je zaujímavé pre živnostníkov, ktorí zarábajú menej ako 1000 eur mesačne. "Klasický remeselník nevyužíva paušálne výdavky ani teraz, lebo má vysoký obrat z hľadiska nákupov, vysoké výdavky. Takí živnostníci, ktorí tovar nenakupujú, majú obvykle príjem nízky. Približne 85 % samostatne zárobkovo činných osôb platí minimálne odvody. To sú presne tí, ktorým zvýšenie paušálnych výdavkov nepomôže, alebo len veľmi symbolicky," podotkol Mihál s tým, že práve títo ľudia každoročne trpia povinným zvyšovaním minimálnych odvodov. "Týchto je 185.000. Pochváli vás možno vrstva 15.000 - 20.000 živnostníkov, ktorí majú príjem možno cez slobodné povolania. Budú to najmä umelci, autori napríklad," dodal Mihál.

 

img

Minister financií SR Peter Kažimír

 

Platba za registráciu auta je majetkovou daňou, priznal Kažimír

Pri poplatkoch za registráciu motorových vozidiel ide o majetkovú daň, priznáva Kažimír. Uviedol to v rámci rozpravy v prvom čítaní k návrhu novely zákona o správnych poplatkoch, ktorým sa má systém poplatkov za registráciu vozidiel upraviť. Po novom by mali menej platiť vlastníci automobilov pri prvej registrácii vozidla, zvýšiť by sa však oproti súčasnosti mali sadzby pri ďalších registráciách. Okrem sadzby za výkon motora má totiž pribudnúť aj koeficient podľa veku zapisovaného vozidla, podľa ktorého sa určí aj konečná výška poplatku pri každom ďalšom zápise vozidla do evidencie. Ten bol doteraz spoplatnený jednotne sumou 33 eur, ktorá zostáva minimálnym poplatkom aj podľa nových pravidiel. 


„Priznávam, toto je typ majetkovej dane, ktorý má isté zelené časti presadené hlasom ministra životného prostredia,“ povedal v piatok Kažimír v pléne Národnej rady SR. Prísna ekologická daň, ktorá by finančne znevýhodňovala registrácie vozidiel s vyššími emisiami, by totiž podľa neho mohla poškodiť ľudí v zaostalejších častiach Slovenska, kde sa často na neekologickejších vozidlách jazdí. Otázkou tak podľa neho zostáva, ktorá z vlád bude mať odvahu na zavedenie prísnej ekologickej dane, ktorá naozaj zmení správanie spotrebiteľov. 


Minister takto reagoval aj na slová poslanca za SaS Jozefa Mihála, podľa ktorého je otázne, čím vlastne poplatok za registráciu vozidla chce byť. Či majetkovou, alebo ekologickou daňou. „Ten majetkový aspekt tam je cítiť len v tom objeme motora, ale to neznamená, že auto je hneď drahé,“ tvrdí. Ekologický aspekt vníma z hľadiska zvýhodňovania alternatívnych pohonov, existujú však podľa neho aj autá, ktorá majú výkonný motor s veľmi nízkymi emisiami. „Ten vzorec by mal obsahovať emisie a obstarávaciu cenu. V zásade ale nejde o nejakú veľkú tragédiu. Zamiešali ste s tým, uvidíme, čo z toho bude,“ zhodnotil návrh rezortu financií Mihál. 


V praxi by prijatie tejto legislatívy znamenalo, že čím dlhšie obdobie od prvej registrácie vozidla uplynie, tým menej pri ďalšej registrácii vlastník zaplatí. Menej ako 33 eur to však nebude. Nižšia sadzba pri prvej registrácii vozidla však nebude platiť pre všetky kategórie. Pre výkonnejšie automobily s výkonom nad 176 kilowattov (kW) sa sadzby naopak zvyšujú. Napríklad pri prvej registrácii najvýkonnejších vozov s výkonom nad 254 kW sa registračný poplatok navyšuje z doterajších 2 997 eur až na 3 900 eur. Sadzba pre vozidlá s najnižším výkonom do 80 kW zostáva na úrovni 33 eur. 


Oslobodenia od úhrady poplatkov za zápis, ako aj doteraz platné úľavy napríklad pre zdravotne postihnutých zostávajú v platnosti. Mení sa aj úhrada poplatkov pre predajcov automobilov, ktorí zaplatia registračný poplatok a ak automobil predajú zákazníkovi do jedného roka, tento prevod spoplatnený nebude. Novinkou bude aj 50-percentné zníženie poplatku za automobily využívajúce ekologické pohonné látky, ako sú CNG, LNG či vodík. Rovnaká polovičná úľava platí aj pre hybridné automobily. Za elektromobily sa už v súčasnosti platí najnižšia sadzba 33 eur. Pribudne ale možnosť stanoviť poplatok za zápis vozidla aj na základe znaleckého posudku. Nový sadzobník má nadobudnúť účinnosť od 1. februára 2017. 
 

Poslanci prerokujú aj osobné odvody
Na stole majú poslanci tiež návrh novely zákona o osobitnom odvode regulovaných subjektov. Hoci zvýšenie sadzby odvodu na dvojnásobok zostáva v platnosti, postupne by však táto sadzba mala klesať na súčasnú úroveň. Sadzba by sa mala po aktuálnom zdvojnásobení znižovať v dvoch krokoch od roku 2019 a od roku 2021. Vyplýva to z nového znenia návrhu novely, ktorú schválila vláda. Podľa momentálne platného znenia mali pritom regulované firmy poslednýkrát osobitný odvod uhrádzať za rok 2016.


Pokračovanie schôdze poslancov bude čakať opäť budúci týždeň v stredu. Dôvodom utorkového zrušenia rokovania je konanie Medziparlamentnej konferencie o stabilite, hospodárskej koordinácii a riadení v EÚ. Konferencia, ktorú organizuje Kancelária Národnej rady SR, sa oficiálne začína už v pondelok 17. októbra stretnutím politických skupín v priestoroch Bratislavského hradu. Jej zámerom je prispieť k posilňovaniu demokratickej legitimity a zodpovednosti v oblasti hospodárskeho riadenia a rozpočtovej politiky EÚ, najmä v Hospodárskej a menovej únii, s prihliadnutím na sociálny rozmer.

Jasličkový zákon má ministerstvo podľa Mihála prepracovať

 

Návrh novely zákona o sociálnych službách, ktorou sa má zaviesť starostlivosť o deti do troch rokov v detských jasliach ako sociálna služba, by podľa poslanca za SaS Jozefa Mihála malo ministerstvo práce a sociálnych vecí stiahnuť a prepracovať. Ako uviedol v parlamentnej rozprave k navrhovanej novele zákona, za chybu považuje, že v detských jasliach budú môcť byť len deti do troch rokov. "Ak dá do jaslí rodič dieťa v septembri a dieťa má 2 roky a 10 mesiacov, tak v novembri musí z jaslí odísť, lebo už má tri roky,“ upozornil. Trojročné dieťa má dať síce podľa Mihála rodič do škôlky, avšak v škôlkach nie je dostatok miest pre všetky trojročné deti. "Zamyslite sa nad tým, či by v jasliach nemohli byť deti staršie ako tri roky,“ povedal.

 

Problém opozičný poslanec vidí aj vo financovaní. "Dávate súkromným zriaďovateľom povinnosti, ale nedávate im ani euro naviac,“ povedal Mihál. Upozornil na to, že podľa navrhovanej novely zákona nebude môcť do jaslí dať svoje dieťa matka, ktorá má dieťa do troch rokov a okrem neho ešte mladšie dieťa, o ktoré sa stará, a z toho dôvodu nepracuje. Takisto nárok na miesto v detských jasliach podľa Mihála nebude mať matka, ktorá ešte len začala podnikať, a preto ešte nie je povinne dôchodkovo poistená. Detské jasle totiž majú byť dostupné len pre rodičov, ktorí študujú, alebo pracujú a sú dôchodkovo poistení. 


Exminister práce a sociálnych vecí sa prihovára za to, aby vláda zvýšila príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý v súčasnosti dosahuje 280 eur. Práve tento príspevok totiž budú môcť využiť rodičia na úhradu poplatkov za detské jasle. "Tento zákon si vyžaduje vyššie finančné nároky,“ povedal. Upozornil na to, že podľa navrhovaného zákona musia byť detské jasle bezbariérové. "Majú rok na to, aby si to zabezpečili, ale bude to stáť nejaké peniaze,“ uviedol. V niektorých prípadoch podľa Mihála túto podmienku nebude možné splniť. 


Zvýšenie kvality služieb starostlivosti o deti do troch rokov, ako aj rozšírenie ponuky takýchto služieb je cieľom návrhu novely zákona o sociálnych službách. Ako sociálna služba sa má stanoviť poskytovanie starostlivosti o dieťa do troch rokov veku v čase, keď rodič alebo iná osoba, ktorá má toto dieťa zverené do osobnej starostlivosti, vykonáva zárobkovú činnosť, alebo študuje na strednej škole alebo vysokej škole. Detské jasle bude môcť prevádzkovať samospráva, živnostník, či nezisková organizácia. Prevádzka takýchto zariadení však bude podliehať prísnym požiadavkám na hygienu, priestorové vybavenie, či ich personálne zabezpečenie. 


V súčasnosti deti do troch rokov veku rodičia umiestňujú v detských jasliach, alebo sa o tieto deti starajú opatrovateľky spravidla na základe živnostenského oprávnenia vo forme voľnej živnosti. "Navrhovanou právnou úpravou sa bude táto starostlivosť o deti novo regulovať v systéme sociálnych služieb so súvisiacim ustanovením právnych podmienok jej poskytovania," tvrdí rezort práce a sociálnych vecí. 


Medzi tieto podmienky má patriť zápis do registra poskytovateľov sociálnych služieb na príslušnom vyššom územnom celku, priestorové a hygienické podmienky, kvalifikačné predpoklady, personálne štandardy, vecný rozsah poskytovaných odborných činností, obslužných činností a ďalších činností a spôsob ich vykonávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona