Poslancov čaká rokovací poriadok aj štátny rozpočet

NETKY.SK • 22 November 2016, 09:26 • 2 min
Poslancov čaká rokovací poriadok aj štátny rozpočet

BRATISLAVA - Rokovací poriadok Národnej rady SR vrátený prezidentom, štátny rozpočet a iné vládne návrhy zákonov aj návrhy z dielne opozičných politických strán budú prerokujú poslanci na 11. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky, ktorá sa začína dnes popoludní.

slovakia

left justify in out

Na programe majú 65 bodov. Zákonodarcovia sa budú zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní vládnym návrhom úpravy platových pomerov niektorých ústavných činiteľov, ktorým by si mali poslanci zmraziť platy v roku 2017. Návrh na zmrazovanie platov niektorých ústavných činiteľov ako prvý predložil opozičný poslanec hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič, ktorý následne vyzval premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby vláda tiež predložila návrh novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov a aby ho plénum prerokovalo v skrátenom legislatívnom procese. Matovič zrýchlený proces žiadal preto, aby poslanci nedostali počas prvých mesiacov budúceho roka vyššie platy ako dostávajú tento rok. "Návrhom zákona sa na rok 2017 navrhuje neuplatniť zvýšenie platu ústavných činiteľov podľa zákona Národnej rady Slovenskej republiky o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov pre poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedov kontrolného úradu, verejného ochrancu práv. Toto sa súčasne vzťahuje aj na riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, vedúceho iného ústredného orgánu štátnej správy a komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorých platové pomery sú naviazané na platové pomery poslanca. Výška ich platový sa navrhuje ponechať na úrovni roka 2016," zdôvodňuje vláda.

 

Poslanci sa budú opäť zaoberať aj návrhom rokovacieho poriadku, ktorý prezident Andrej Kiska vrátil na prerokovanie. Hlava štátu upozorňuje, že postup, aký zvolili predkladatelia novely pred jej prijímaním a počas neho, môže byť neprimeraným politickým tlakom aktuálnej vládnej väčšiny zameraný na obmedzenie účinného výkonu politiky opozičnou menšinou. „A teda aj zásahom do Ústavou SR garantovaných politických práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda prejavu,“ zdôvodnil prezident. Kiska navrhuje neschváliť zákon ako celok. Podľa predkladateľa zákona a šéfa parlamentu Andreja Danka (SNS) nepodpísaním novely rokovacieho poriadku Národnej rady SR prezident vniesol do tejto témy politiku a nie odbornosť.

 

Poslanci na 11. schôdzi prerokujú 31 návrhov zákonov v prvom čítaní, z ktorých je päť vládnych a 26 podaných poslancami národnej rady. Na programe je aj 21 návrhov zákonov v druhom čítaní, z toho je 18 vládnych, vrátane návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2017, tri návrhy podané poslancami národnej rady, osem správ a iných materiálov. Predmetom rokovania sú aj rozpočty iných organizácií, a to Exportno-importnej banky, Sociálnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

 

V rámci programu nadchádzajúcej schôdze je ešte jedno skrátené legislatívne konanie, a to novela zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, kde sa presúva regionálny rozvoj z ministerstva dopravy pod Úrad vlády SR. Medzi vládnymi návrhmi je návrh novely zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní, návrh nového zákona o európskom príkaze na zablokovanie účtov, návrh novely zákona o metrológii aj návrh novely zákona o technických požiadavkách na výrobky a o posudzovaní zhody. Rezort zdravotníctva predložil návrh novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme.

 

Súčasťou programu je aj mimoriadna správa verejného ochrancu práv o skutočnostiach nasvedčujúcich závažnému porušeniu základných práv a slobôd postupom policajných orgánov. Na úvod schôdze zložia sľub noví poslanci - Zuzana Zimenová (náhradníčka za Radoslava Procházku) a Ladislav Andreánsky (náhradník za Oľgu Nachtmannovú). V tej súvislosti parlament prerokuje aj zmeny v zložení parlamentných výborov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies