Poslancov čaká protischránkový zákon aj správa ombudsmanky

NETKY.SK • 9 Február 2017, 08:44 • 2 min
Poslancov čaká protischránkový zákon aj správa ombudsmanky

BRATISLAVA – Siedmy deň dvanástej schôdze otvoria poslanci rokovaním o skrátenom legislatívnom konaní o vládnom návrhu novely zákona o registri partnerov verejného sektora (protischránkový zákon), ktoré v stredu navrhla vláda.

slovakia

left justify in out

Podľa návrhu vypracovaného ministerstvom spravodlivosti (MS) najmä na podnet ministerstva financií Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) a Národná banka Slovenska nebudú spadať do vecnej pôsobnosti zákona. Okrem toho chce rezort spravodlivosti zo zákona vynechať zmluvy, ktoré vznikli v rámci burzových obchodov, pretože "z povahy obchodovania na burzách a iných verejných trhoch vyplýva, že nákupy a predaje finančných nástrojov zahŕňajú veľké množstvo investorov a transakcií s potenciálne veľmi vysokou frekvenciou a povinnosťou registrácie by došlo k neprimeranej administratívnej záťaži pre dané subjekty".

 

Protischránkový zákon, ktorý je účinný od 1. februára tohto roka, má zabezpečiť transparentné nakladanie s verejnými zdrojmi. Zákon o registri partnerov verejného sektora MS upravuje pre firmy povinnosť zaregistrovať sa v registri partnerov verejného sektora. Okrem toho sú firmy povinné zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod.

 

Ombudsmanka Jana Dubovcová v pléne parlamentu uvedie mimoriadnu správu o skutočnostiach nasvedčujúcich závažnému porušovaniu základných práv a slobôd detí postupom orgánov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Poukazuje v nej na nedostatky a pochybenia vedúce k závažnému porušovaniu základných práv a slobôd detí.

 

Ľudskoprávny parlamentný výbor Národnej rade SR odporučil, aby správu zobrala na vedomie. Ombudsmanka v nej konštatuje, že zistené nedostatky majú systémový charakter, a preto sa týkajú veľkého počtu detí. V správe upozorňuje na porušenia základných práv a slobôd pri umiestňovaní detí do resocializácie a do detských domovov, a následne do profesionálnych rodín. „Najzávažnejšie nedostatky vidím v rozhodovaní o umiestňovaní detí do jednotlivých typov starostlivosti, pokiaľ ju organizuje štát," uviedla na výbore Dubovcová s tým, že v tomto prípade je štát zastúpený Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ďalším veľkým problémom je podľa nej absencia kontroly. „Tieto systémy nemajú vybudovaný systém nezávislej vnútornej alebo vonkajšej kontroly toho, aká je deťom poskytovaná starostlivosť," uviedla ombudsmanka s tým, že na takúto kontrolu neexistujú vypracované postupy a nie sú určené kompetentné orgány.

 

Poslanci budú pokračovať v rokovaní o balíku zákonov, ktoré majú viesť k zrušeniu vyšších územných celkov z dielne nezaradených poslancov Miroslava Beblavého a Kataríny Macháčkovej.

 

O 14:00 zákonodarcov čaká aj pravidelná Hodina otázok na ministrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona