Poslancov čaká posledných deväť návrhov zákonov

NETKY.SK • 29 Máj 2015, 08:24 • 2 min
Poslancov čaká posledných deväť návrhov zákonov

BRATISLAVA – Posledných deväť poslaneckých návrhov zákonov čaká dnes zákonodarcov počas 15. dňa 51. schôdze Národnej rady SR. Na návrh predsedu parlamentu Petra Pellegriniho sa dnes hlasovať o návrhoch nebude, národná rada o nich rozhodne v úvode júnovej schôdze.

slovakia

left justify in out

Diskutovať sa bude napríklad o novele školského zákona, ktorou chce poslankyňa OĽaNO Eva Horváthová zaviesť v základných a stredných školách nový povinný predmet - zdravotná výchova. Primerane veku a schopnostiam dieťaťa by sa s vyučovaním predmetu mohlo začať už v materských školách. "Vyučovanie zdravotnej výchovy kladie dôraz na preventívne a výchovné opatrenia vo vzťahu k vzniku chronických neprenosných ochorení a je v súlade s programami prijatými v Slovenskej republike,“ argumentuje Horváthová.


Zmeniť volebný zákon chce poslanec za SaS Peter Osuský. Terajší zákon o volebnej kampani vymedzuje podmienky vedenia volebnej kampane spôsobom, ktorý podľa Osuského obmedzuje slobodu prejavu a slobodu šírenia informácií. Poslanec liberálov navrhuje zrušiť 48-hodinové moratórium pred voľbami a zákaz vedenia volebnej kampane počas neho. Rovnako navrhuje zrušiť zákaz zverejňovania výsledkov volebných prieskumov v období 14 dní pred voľbami. Podľa Osuského by sa prieskumy nemali zverejňovať iba v deň volieb. Opozičný poslanec presadzuje aj vypustenie maximálnych finančných limitov pre náklady na volebnú kampaň. Politické strany a hnutia môžu podľa aktuálnej legislatívy minúť na predvolebnú kampaň pre parlamentné voľby najviac tri milióny eur, prezidentskí kandidáti najviac 500 000 eur. „Stanovenie maximálnej výšky výdavkov na volebnú kampaň je neodôvodneným zásahom do slobody prejavu, slobody šírenia informácií a do politickej súťaže,“ konštatuje zákonodarca liberálov. Za dôležité považuje zabezpečenie transparentnosti a kontroly financovania volebnej kampane z hľadiska jej zdrojov, aj z hľadiska ich použitia.


Prerokovaním návrhov poslanci ukončia rokovanie 51. schôdze parlamentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona