Poslancov čaká odvolávanie Figeľa a Čisláka

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 08:42 • 2 min
Poslancov čaká odvolávanie Figeľa a Čisláka

BRATISLAVA – Odvolávanie Jána Figeľa (KDH) z postu podpredsedu parlamentu, ktorým by sa mala ukončiť 49. schôdza parlamentu a pokračovanie 50. schôdze k odvolávaniu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka dnes čaká poslancov národnej rady.

slovakia

left justify in out

Návrh na Figeľovo odvolanie zaradil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) dodatočne na 49. schôdzu, kde sa riešili zmeny v reštrukturalizáciách pre problémy spoločnosti Váhostav, na podnet premiéra Roberta Fica. „Máme na to nielen faktické právo, ale aj morálne právo,“ povedal minulú stredu Fico. Problémy Váhostavu podľa lídra Smeru spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, keď Figeľ viedol ministerstvo dopravy. „Človek, ktorý vlastne pripravil o peniaze živnostníkov práve tým, že si chce robiť svoju vlastnú politickú reklamu, nemá čo na tomto mieste robiť,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák na adresu Figeľa v súvislosti s dlhmi Váhostavu voči dodávateľom spomedzi malých firiem a živnostníkov. Opozícia jednotne návrh na Figeľovo odvolanie odmietla. Všetky opozičné strany avizovali, že ak Smer odvolá Figeľa z funkcie, stiahnu svojich nominantov z postov predsedov parlamentných výborov respektíve podpredsedu parlamentu. Diskusia k Figeľovmu odvolaniu trvala od večera minulej stredy do minulého piatka, potom ju Pellegrini prerušil a národná rada sa vrátila k rozprave o novele Obchodného zákonníka. Podľa informácií agentúry SITA Figeľ pravdepodobne zostane vo funkcii, Smer ho odvolávať nebude.


Poslancov potom čaká návrat k prerušenej 50. schôdzi o odvolávaní ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, ktorý je vo funkcii od novembra. Parlament začal Čislákovi nedôveru vyslovovať v stredu ráno, po štyroch hodinách však Pellegrini schôdzu prerušil, pretože na rovnaký deň zvolal aj schôdzu k problémom Váhostavu. Opozícia chce odvolať ministra, pretože čistí kauzy svojej predchodkyne Zuzany Zvolenskej, napríklad nákup piešťanského CT prístroja a tendre na stravovanie. Poslanci poukazujú aj na to, že napriek prísľubu nevymenil v piešťanskej nemocnici členov správnej rady tak, aby v nich za štát sedeli aj zástupcovia samospráv a tretieho sektora. "Po niekoľkých mesiacoch pôsobenia Viliama Čisláka vo funkcii je zrejmé, že všetky jeho kroky smerujú k snahe zahladiť stopy po týchto dvoch kauzách a odmeniť lukratívnymi funkciami vo verejnom sektore ľudí, ktorí ich spôsobili,“ konštatujú iniciátori mimoriadnej schôdze. Čislák pôsobil na ministerstve zdravotníctva za jeho predchodkyne Zvolenskej ako štátny tajomník.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona