Poslancov čaká občianstvo, dane i predmanželské zmluvy

NETKY.SK • 31 Október 2014, 08:07 • 2 min
Poslancov čaká občianstvo, dane i predmanželské zmluvy

BRATISLAVA - Diskusiou k novele zákona o štátnom občianstve SR otvoria poslanci 12. deň 39. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Návrh reaguje na súčasný stav, keď občania prichádzajú o štátne občianstvo proti svojej vôli. Novela má podľa poslanca Mostu-Híd Gábora Gála odstrániť nezmyselný stav, keď občan Slovenska nemôže nadobudnúť občianstvo iného štátu bez toho, aby nestratil slovenské občianstvo. "Touto novelou chceme návrat k právnej úprave, ktorá tu platila pred májom 2010," vysvetlil poslanec.

 

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú, aby sa daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny znížila zo súčasných 20 % na 10 %. "Prichádzame s návrhom, ktorý rešpektuje konsolidačné úsilie," povedal líder OĽaNO Igor Matovič. Navrhuje totiž zvýšenie dane z príjmu z 23 % na 39 % pre banky a regulované subjekty so ziskom vyšším ako 3 milióny eur ročne. Tento krok pokryje podľa Matoviča výpadok príjmu štátneho rozpočtu zo zníženia DPH na všetky potraviny o polovicu. 


Parlament prerokuje aj novelu Občianskeho zákonníka, ktorou chcú poslanci za SaS Jana Kiššová a Ľubomír Galko zaviesť inštitút predmanželských a manželských zmlúv. Liberáli navrhujú, aby si snúbenci alebo manželia prostredníctvom zmlúv mohli slobodne upraviť svoje majetkové pomery. Poslanci za SaS pripomínajú, že tak uhorské obyčajové právo platné na území Slovenska do roku 1951, ako aj rakúsky Všeobecný zákonník občiansky, platný v tom istom čase v českej časti Československej republiky, pripúšťali možnosť manželov zmluvne upraviť svoje majetkové pomery odlišne od zákona, zmenila to až komunistická ideológia. Federálne zhromaždenie ČSFR síce v roku 1991 v rámci reformy česko-slovenského občianskeho práva umožnilo manželom do istej miery modifikovať rozsah svojho bezpodielového spoluvlastníctva, no neumožnilo im celkom vznik bezpodielového spoluvlastníctva vylúčiť. V tejto podobe je Občiansky zákonník doposiaľ na Slovensku platný. 


Do konca programu októbrovej schôdze zostáva prerokovať takmer 60 opozičných poslaneckých zákonov. Predseda parlamentu Pavol Paška avizoval, že 39. schôdza už nebude pokračovať na budúci týždeň a ukončí ju dnes, pretože zákonodarcovia Smeru-SD chcú ísť medzi voličov pred komunálnymi voľbami. Body, ktoré sa nestihnú prerokovať, preložia na ďalšiu schôdzu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies