Poslancov čaká komisár pre deti i minimálne dôchodky

NETKY.SK • 10 Máj 2015, 11:52 • 2 min
Poslancov čaká komisár pre deti i minimálne dôchodky

BRATISLAVA - Deti i zdravotne postihnutí budú mať svojich komisárov, ktorí budú chrániť ich práva.

slovakia

left justify in out

Návrhom zákona o komisároch, ktorý pochádza z dielne ministerstva práce, otvoria poslanci v utorok štvrtý deň 51.schôdze parlamentu. Komisári, ktorí budú zriadení zákonom, pokryjú podľa podpredsedu Výboru pre deti a mládež pri ľudskoprávnej rade vlády Petra Guráňa kompetencie, ktoré Kancelária verejnej ochrankyne práv či Slovenské národné stredisko pre ľudské práva nemajú. Práve to sú podľa jeho slov pragmatické dôvody na to, aby tento inštitút vznikol.


Parlament čaká aj definitívne rozhodovanie o novele zákona o sociálnom poistení, ktorou sa má od začiatku júla tohto roka na Slovensku zaviesť minimálny dôchodok. Pre ľudí, ktorí počas života získali 30 rokov dôchodkového poistenia, by mal minimálny dôchodok tvoriť 136 percent zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura. Suma minimálnej penzie sa má zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o dva percentuálne body a od 40 rokov o tri percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia na budúci rok predstavovala 340,8 eura.


Parlamentný sociálny výbor schválil k novele pozmeňujúci návrh predsedu výboru Jána Podmanického (Smer-SD), podľa ktorého budú mať nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli. Minimálna penzia sa má sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom. Do dôchodkového príjmu sa pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nemajú započítavať doživotné penzie z druhého piliera.


Vo štvrtok 14. mája poslanci prerokujú sériu návrhov vypracovaných rezortom vnútra. Okrem noviel zákonov o matrikách, azyle a ďalších sa bude diskutovať aj o novele zákona o zbraniach a strelive, podľa ktorej sa sprísnia podmienky držania expanzných zbraní a ich predaj cez internet. Vo štvrtok sa má aj voliť predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov SR, jedinou kandidátkou je bývalá šéfka tlačového oddelenia NR SR Soňa Pőtheová.


Voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) sa vykonajú v utorok 19. mája. KDH a ďalšie opozičné strany navrhli ako kandidáta prokurátora Maroša Žilinku, pod jeho nomináciu sa podpísalo šesťdesiat opozičných poslancov. Poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo navrhol bývalého šéfa SIS Karola Mitríka a Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) nominovali bývalú kvestorku Univerzity Palackého Henrietu Crkoňovú.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona