Poslancov čaká justícia a výplaty dôchodkov

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 08:08 • 2 min
Poslancov čaká justícia a výplaty dôchodkov

BRATISLAVA - Diskusia k novele ústavy, ktorú predložili vládny Smer-SD a opozičné KDH, čaká dnes poslancov počas 9. dňa 35. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Písomne je do rozpravy prihlásených ešte deväť zákonodarcov, ďalší sa budú môcť prihlásiť ústne. Smer-SD a KDH navrhujú v novele oddelenie funkcie šéfa Súdnej rady SR a Najvyššieho súdu SR a zavádzajú plošné previerky sudcovskej spôsobilosti. Zároveň právna norma definuje manželstvo ako jedinečný zväzok medzi mužom a ženou.

 

Prezident bude naďalej menovať troch členov súdnej rady, aj keď Smer pôvodne navrhoval, aby o túto kompetenciu prišiel. Troch členov súdnej rady bude menovať parlament a troch vláda. Osem členov súdnej rady zvolia sudcovia a automaticky sa členom súdnej rady stane predseda najvyššieho súdu. Predsedu rady si zvolí rada samotná, šéfom súdnej rady však nebude môcť byť predseda najvyššieho súdu. 

Poslanci potom budú rokovať o novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá určuje spôsob výplaty dôchodkov z druhého dôchodkového piliera. Časť penzijných úspor z druhého dôchodkového piliera si po zakúpení doživotnej penzie nakoniec bude môcť vybrať väčšie množstvo sporiteľov, ako pôvodne navrhovalo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Podľa kompromisného návrhu, na ktorom sa dohodol rezort práce s opozičnými poslancami, možnosť výberu časti nasporenej sumy dostanú tí sporitelia, ktorých súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší, ako by bol ich dôchodok, ak by do druhého piliera nevstúpili a dostávali by penziu výlučne zo štátneho, priebežného piliera. Ako po rokovaní parlamentného sociálneho výboru uviedol štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Jozef Burian, v budúcom roku by tak možnosť výberu časti nasporenej sumy malo dostať približne 12 percent sporiteľov a v ďalších rokoch by sa počet týchto osôb mal zvýšiť na 20 percent z celkového počtu sporiteľov.

 

NR SR bude diskutovať aj o balíčku deviatich zákonov, ktorými chcú poslanci pomôcť mladým lepšie sa uplatniť. Ide o návrhy z rezortov školstva, spravodlivosti a sociálnych vecí, ktoré majú pomôcť mladým ľuďom zamestnať sa. 

Na definitívne schválenie čaká aj novela geologického zákona, ktorá zakazuje ťažbu rádioaktívnych látok na území Slovenska. Výnimky zo zákazu majú byť možné len vtedy, ak ťažbu v referende schvália obyvatelia miest alebo obcí, v katastri ktorých sa ložiská rádioaktívnych látok nachádzajú. Rokovanie o tejto novele ukončili poslanci v piatok minulý týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona