Poslancov čaká boj s korupciou i zbraňová amnestia

NETKY.SK • 16 Október 2014, 09:48 • 2 min
Poslancov čaká boj s korupciou i zbraňová amnestia

BRATISLAVA - Boj s korupciou i návrh na tretie kolo zbraňovej amnestie čaká poslancov počas tretieho dňa 39. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Rokovanie odštartuje diskusia o návrhu rezortu vnútra, aby oznamovatelia korupcie a inej protispoločenskej činnosti boli chránení. Parlament v júni odmietol dva návrhy na ochranu oznamovateľov korupcie – jeden z dielne KDH, druhý od OĽaNO. Podľa Roberta Kaliňáka je zákon z jeho ministerstva komplexnejšou právnou normou ako doteraz predkladané zákony. Legislatíva rezortu vnútra by si tiež mala poradiť s účelovými oznámeniami a počíta aj s možnosťou finančných odmien pre odvážnych občanov.

 

Zákon do pojmu protispoločenskej činnosti, ktorej hlásenie sa má chrániť, zahŕňa niektoré trestné činy verejných činiteľov, korupciu, poškodzovanie finančných záujmov Európskych spoločenstiev a obsahuje aj všetky trestné činy s hornou hranicou prevyšujúcou tri roky alebo správne delikty, za ktoré hrozí pokuta najmenej 50-tisíc eur. Návrh počíta s odmenou, ktorá nebude nárokovateľná, teda automatická. Rozhodnúť o nej môže ministerstvo spravodlivosti, ale až po právoplatnom skončení trestného, respektíve správneho konania. Strop odmeny má byť vo výške 50-násobku minimálnej mzdy. 

 

Slovensko čaká ďalšia zbraňová amnestia, ktorá má platiť od decembra. Vyplýva to z novely zákona o strelných zbraniach a strelive. „Aj keby bola odovzdaná len jedna zbraň, legislatívny zámer bude mať zmysel,“ konštatoval Kaliňák. V poradí tretia zbraňová amnestia by mala trvať pol roka. Počas prvých dvoch kôl zbraňovej amnestie ľudia odovzdali takmer osemtisíc zbraní. „Máme pocit, že by sme mohli to číslo zaokrúhliť na 10-tisíc a niekoľko stoviek zbraní zobrať z nelegálneho trhu,“ povedal Kaliňák. „Od prvej zbraňovej amnestie sa o 50 percent znížil počet trestných činov so zbraňami,“ uviedol. V roku 2004 bolo 440 prípadov trestných činov so zbraňou, v roku 2013 ich evidovali 214. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies