Poslancov čaká balík protiteroristických zákonov

NETKY.SK • 4 December 2015, 09:15 • 2 min
Poslancov čaká balík protiteroristických zákonov

BRATISLAVA – Diskusia o protiteroristickej legislatíve v druhom čítaní odštartuje dnes 15. deň 58. schôdze parlamentu. V balíku právnych noriem je aj návrh na novelizáciu ústavy. V ústave by sa mali meniť maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu.

slovakia

left justify in out

Návrhy zmien vychádzajú z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou a flexibilnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine, ako aj medzinárodnou spoluprácou spočívajúcou z veľkej časti v rýchlej výmene spravodajských informácií. Zmeny sa budú týkať predĺženia lehôt pri obmedzovaní slobôd. Táto lehota sa pre orgány činné v trestnom konaní a súdy má predĺžiť z maximálne päť na 10 dní. Zaviesť sa má aj obligatórna väzba, súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho z terorizmom do väzby bez uvedenia dôvodov. Prijať sa majú aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov.

 

Novely upravujú aj právomoci polície a spravodajských služieb. V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov. Rozšíria sa aj opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest, keď dôjde k ohrozeniu teroristickým trestným činom. Navrhujú aj úpravu použitia špeciálnych technických vecí pri zásahoch. Vojenské spravodajstvo dostane vo vzťahu k boju proti terorizmu také opatrenia, aké má SIS. Návrhy parlament prerokúva v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Hoci chce Smer meniť aj ústavu, premiér s opozíciou dopredu nerokoval o získaní podpory. Viacerí opoziční poslanci to Robertovi Ficovi vyčítali s tým, že zákony pripravil narýchlo a ide mu len o získavanie hlasov voličov pred voľbami. Štátna moc pod rúškom boja proti terorizmu sa podľa predsedu SaS Richarda Sulíka snaží obmedziť slobodu občanov. Ako povedal vo štvrtok na tlačovej besede, toto je veľmi nebezpečné. „Nedeje sa to prvýkrát v histórii, ale vždy to dopadlo zle,“ vyhlásil. Príslušníci bezpečnostných zložiek sa podľa neho dlhodobo sťažujú na nedostatočné kompetencie. „Mali by radi viac kompetencií. Chceli by v oveľa väčšom rozsahu zasahovať, ale to je nebezpečné. Rozšírenie kompetencií sa nesmie stať bez poctivej verejnej diskusie, zdôvodnenia, a nie v skrátenom legislatívnom konaní,“ zdôraznil Sulík s tým, že Slovensko nie je priamo ohrozené terorizmom. Fico podľa Sulíka len straší ľudí.

 

Hlavným motívom vlády, ktorá predložila do NR SR antiteroristický balíček zákonov, sú podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej parlamentné voľby a nie bezpečnosť. Niektoré opatrenia s terorizmom podľa nej vôbec nesúvisia a sú tam len preto, lebo Smer-SD ich nestihol prijať alebo sa chcel vyhnúť pripomienkovému konaniu. Niektoré sú zas šité horúcou ihlou. Podľa Žitňanskej je dôležité zachovať bezpečnosť, ale aj ochranu súkromia jednotlivca. Most-Híd predloží viacero pozmeňujúcich návrhov, ak neprejdú, nebude za balíček hlasovať.

 

Zásahy do práv občanov nesmú mať podľa poslanca NR SR a člena predsedníctva strany Sieť Martina Fedora neobmedzený charakter. Fedor dal vo štvrtok na rokovaní výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť pozmeňujúci návrh k antiteroristickému balíčku. "Sieť chce, aby bol návrh novely ústavy, ktorým sa predlžuje väzba a lehoty na rozhodovanie súdov o zadržaných alebo zatknutých osobách termínovanou právnou normou, ktorá by obsahovala klauzulu konca účinnosti tejto právnej normy k 31. decembru 2017,“ povedal. Podľa neho navrhované obdobie dvoch rokov je dostačujúce na vyhodnotenie bezpečnostných hrozieb, ktorých odvrátenie si vyžaduje aj takéto zásahy do práv občanov. „To, že dnes je ohrozenie terorizmom vyššie nemusí o rok, o dva už platiť. Preto aktuálna bezpečnostná situácia nemôže byť dôvodom na zásahy do práv občanov, ktoré by mali časovo neobmedzený charakter," povedal Martin Fedor pre agentúru SITA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona