Poslancom zostáva prerokovať polovicu bodov 44. schôdze

NETKY.SK • 7 December 2014, 12:25 • 2 min
Poslancom zostáva prerokovať polovicu bodov 44. schôdze

BRATISLAVA - Diskusiou k novele petičného zákona, ktorá upravuje aj pravidlá podávania elektronických petícií, otvoria poslanci v utorok 9. deň 44. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Pri podpore bežnej elektronickej petície bude stačiť, aby podporovateľ uviedol okrem mena a bydliska aj e-mailovú adresu. Na ňu bude následne zaslaný e-mail, ktorého potvrdením adresát podporí petíciu.

 

Poslanci ba mali dopoludnia hlasovať aj o dvoch návrhoch zákonov, ktoré parlamentu vrátil na opätovné prerokovanie prezident Andrej Kiska. Novelu školského zákona, podľa ktorej majú zo školských bufetov zmiznúť nezdravé potraviny, považuje hlava štátu v niektorých článkoch za neurčitú a nejednoznačnú, pričom vedie k nezrozumiteľnosti. Kiska na opätovné prerokovanie vrátil aj novelu Obchodného zákonníka, ktorá mení podmienky zakladania a fungovania spoločností s ručením obmedzeným. Hlava štátu navrhuje, aby parlament právnu normu neprijal ako celok. Novela je v schválenej podobe podľa prezidenta čiastková, nekomplexná a nedostatočná.

 

Parlament bude rokovať aj o novele zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh, ktorú predložil poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Na Slovensku sa oficiálne v pestovateľských páleniciach nesmie páliť ražná pálenka (rožovka), ale len ovocie, čo chce opozičný zákonodarca zmeniť. „Podľa súčasného zákona je možné v páleniciach na dedinách páliť alkohol len z ovocia. Novela by rozšírila túto možnosť aj o obilniny. Mojim cieľom je, aby sa mohla páliť ražná (rožovka), pretože na Podpoľaní je to tradičný alkohol,“ povedal Kaník pre agentúru SITA. Zároveň upozornil, že pálenice fungujú len cez sezónu, kým je ovocie. „Týmto by sa rozšírila možnosť na ich celoročnú prevádzku, čo by malo vplyv na zamestnanosť a na príjmy štátu, pretože ľudia by nepálili načierno, ale v páleniciach,“ dodal.

 

Poslanci doteraz prerokovali asi polovicu programu 44. schôdze, drvivú väčšinu neprerokovaných bodov tvoria poslanecké návrhy opozičných zákonodarcov.

 

Do konca týždňa sa bude konať aj mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra dopravy Jána Počiatka. Dôvodom je sporný tender Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami, v ktorom uspela firma Paywell, a.s. Opozícia považuje zákazku za predraženú a neefektívnu. Poslanec Pavol Zajac (KDH) upozornil, že víťazná firma Paywell vznikla len deň pred podaním prihlášok do súťaže pred vyše rokom. "Majetkový reťazec tejto firmy sa končí na Cypre v Nikózii, v tej istej kancelárii ako ďalšie desiatky firiem blízkych finančnej skupine J&T. Firma Paywell má realizovať tieto služby v najbližších trinástich rokoch v objeme zhruba 135 mil. eur," pripomenul poslanec. Opozícia je presvedčená, že súťaž bola účelovo nastavená, o čom má svedčiť, že ponuky predložili iba dve firmy. Za Paywell v súťaži ručila svojimi referenciami firma Fleetpay, a.s., ktorá poskytuje uvedené služby od roku 2010 bez súťaže. Pri ročných tržbách 7,5 mil. eur má čistý zisk 3,4 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies