Poslanci zrušili zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch

NETKY.SK • 2 Jún 2011, 08:35 • 2 min
Poslanci zrušili zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch

Poslanci zrušili zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch

slovakia

left justify in out

img

Zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, schválený ešte predchádzajúcou vládou, je podľa rezortu hospodárstva neefektívny a neplní cieľ, na ktorý bol prijatý. Rezort ho preto navrhol zrušiť a poslanci Národnej rady (NR) SR s týmto návrhom dnes súhlasili. Legislatíva tak stratí účinnosť od začiatku augusta tohto roka.
      Pôvodne mali o osude zákona ešte z čias predchádzajúcej vlády rozhodnúť už na svojej aprílovej schôdzi, s jeho zrušením však nesúhlasili zástupcovia koaličného KDH. Poslanci tak definitívne rozhodnutie presunuli na ďalšiu schôdzu parlamentu.
      Dôležitým princípom právnej úpravy obchodných záväzkových vzťahov je podľa Ministerstva hospodárstva (MH) SR princíp zmluvnej slobody. "Subjekty, podrobujúce sa obchodno-právnej úprave, sa sami rozhodujú, či uzatvoria zmluvu a s kým ju uzatvoria, teda zásadne neplatí princíp kontraktačnej povinnosti, to znamená povinnosť uzatvoriť určitú zmluvu, prípadne uzatvoriť ju len s určitou zmluvnou stranou," zdôvodnil svoj návrh rezort hospodárstva.
      Zároveň platia všeobecné zákonné obmedzenia, ako napríklad nemožnosť určiť obsah zmluvy v rozpore so zákonom. Ak by malo byť obsahom záväzku zakázané plnenie, alebo ak by obsah zmluvy bol v rozpore so zásadami poctivého obchodného styku, výsledkom je neplatnosť tohto právneho úkonu. "Porušenie rovnováhy účastníkov prostredníctvom zmluvných dojednaní zakladajúcich nerovnosť zmluvných strán sa obvykle považuje za to kritérium, uplatnením ktorého sa účastníci sporu môžu dožadovať ochrany pred súdom," vysvetlilo právnu úpravu tejto problematiky ministerstvo.
      Predchádzajúca vláda odôvodňovala potrebu prijať zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch pretrvávajúcimi problémami medzi prevádzkovateľmi obchodných reťazcov a ich dodávateľmi. Tí opakovane poukazovali na neprimerané obchodné praktiky obchodných reťazcov pri uzatváraní zmlúv. Nevyváženosť týchto vzťahov údajne dosahuje úroveň, keď si hypermarkety a supermarkety stanovujú na uzavretie zmluvného vzťahu také podmienky, ktoré sú pre dodávateľa zjavne nevýhodné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona