Poslanci zo SaS chcú, aby o daňových úľavách opäť rozhodovala vláda

NETKY.SK • 8 Október 2014, 15:05 • 2 min
Poslanci zo SaS chcú, aby o daňových úľavách opäť rozhodovala vláda

BRATISLAVA – O schválení investičnej pomoci vo forme daňovej úľavy by mala rozhodovať vláda SR, nielen minister hospodárstva. Myslia si to poslanci Národnej rady (NR) SR Jana Kiššová a Jozef Mihál (obaja SaS), ktorí chcú novelou zákona o investičnej pomoci vrátiť právny stav do obdobia pred 1. májom 2014. Ich návrhom by sa mal zaoberať parlament na najbližšej schôdzi, ktorá sa začne 14. októbra.

slovakia

left justify in out

Opoziční poslanci kritizujú zmenu legislatívy, ktorá sa udiala nepriamo prostredníctvom novely zákona o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho. Od mája totiž poskytnutie daňovej úľavy na investičný zámer v hodnote nad 200 miliónov eur nemusí schváliť vláda, ale len šéf rezortu hospodárstva.

 

"Minister financií ako člen vlády preto nemá žiadnu právomoc rozhodnúť vo veci, ktorá podstatne súvisí s jeho rezortom. Zároveň je znížená možnosť kontroly zo strany verejnosti," argumentujú Kiššová s Mihálom.

 

Liberáli navrhujú vypustiť tie časti zákona o investičnej pomoci, ktoré boli prijaté poslednou novelou zákona súvisiacou s ochranou spotrebiteľa. "Návrh zákona má za cieľ zrušiť toto "zefektívnenie" procesu schvaľovania investičnej pomoci, ktorý v skutočnosti nie je v celospoločenskom záujme, ale iba v individuálnom záujme niektorých subjektov," zdôvodňujú. 

 

Ak ich návrh parlament zamietne, plánujú sa obrátiť so sťažnosťou na Ústavný súd SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies