Poslanci Zastupiteľstva KSK sa vzdali pre povodne mesačnej odmeny

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 13:06 • 2 min
Poslanci Zastupiteľstva KSK sa vzdali pre povodne mesačnej odmeny

Poslanci Zastupiteľstva KSK sa vzdali pre povodne mesačnej odmeny

slovakia

left justify in out

Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) na dnešnom zasadaní riešilo aj následky ničivých povodní v minulých týždňoch. Po dlhotrvajúcich dažďoch v priebehu mesiacov máj a jún bol v Košickom kraji vyhlásený tretí stupeň povodňového nebezpečenstva. V dôsledku dlhodobého daždivého počasia a prívalových dažďov došlo k odtrhnutiu časti vozoviek, zosuvu svahov ciest, porušeniu krajníc, zvodidiel a k zalomeniu ciest.
„Zosuvy sú v stálom pohybe a ich rozsah sa zväčšuje. Situácia na cestách bezprostredne ohrozuje život a bezpečnosť cestnej premávky. Je potrebné okrem dočasného zabezpečenia ciest, ktoré riešia nutné sprevádzkovanie s obmedzením dopravy, zabezpečiť uvedenie ciest do pôvodného stavu,“ uvádza sa v materiáli k problému.
Podľa odhadu boli škody na komunikáciách a objektoch správy ciest KSK, objektoch sociálnej starostlivosti, zdravotníctva a školských zariadeniach zaznamenané vo výške 20,60 milióna eur.
„Musím vyjadriť obdiv ľuďom zo samosprávy, ale aj hasičom,“ povedal predseda KSK Zdenko Trebuľa. Dodal, že cesty a poškodené objekty správy ciest nie sú poistené.
„Budeme hľadať spôsoby financovania na riešenie následkov povodní. V rozpočte na to peniaze nie sú. Budeme hľadať buď formu úveru alebo fondu solidarity,“ doplnil Trebuľa. KSK zároveň prehodnotí projektové zámery v rámci Regionálneho operačného programu a bude iniciovať možnosť zmeny podmienok schvaľovania projektových zámerov.
KSK tiež rozhodlo o vykonaní postreku proti komárom na rozlohe viac ako 10.000 hektárov.
Na návrh poslaneckého klubu Smer–SD zastupiteľstvo schválilo, že sa poslanci vzdávajú odmeny za mesiac jún. Tieto prostriedky budú poukázané na účet, ktorý na pomoc pre oblasti postihnuté povodňami zriadil Úrad KSK. „Na tento účet prispejú aj U.S. Steel, Východoslovenská energetika, T – Systems a spoločnosť NESS, teda účastníci Koalície 2013+,“ doplnil Trebuľa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies