Poslanci zasadnú do lavíc aj štvrtý rokovací týždeň

NETKY.SK • 8 Jún 2014, 14:30 • 2 min
Poslanci zasadnú do lavíc aj štvrtý rokovací týždeň

BRATISLAVA - Rozsiahle diskusie o novele Ústavy SR, geologickom zákone, ale aj o druhom dôchodkovom pilieri spôsobili, že poslancom Národnej rady (NR) SR sa nepodarilo vyčerpať program 35. schôdze podľa pôvodného plánu. Do lavíc tak zasadnú aj štvrtý rokovací týždeň. Z celkovo 97-bodového programu musia otvoriť ešte 41 návrhov.

slovakia

left justify in out

V drvivej väčšine ide o poslanecké iniciatívy. KDH chce svojím návrhom zákona chrániť oznamovateľov korupcie, daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí či vyšších územných celkov. Minulý rok v septembri vládny Smer-SD tento návrh nepodporil a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) oznámil, že jeho rezort pripravuje vlastnú úpravu. Za právnu normu vtedy hlasovali poslanci z KDH, OĽaNO, Mosta-Híd, SDKÚ-DS, SaS, nezaradení a Renáta Zmajkovičová zo Smeru-SD. Svoj spôsob ochrany bojovníkov proti korupcii predstavia aj OĽaNO.
      

Igor Matovič a Martin Fecko (obaja OĽaNO) chcú zase trestať firmy, ktoré nevyplácajú živnostníkom faktúry za nimi vykonanú prácu. Trestno-právnu ochranu pre živnostníkov navrhujú v novele Trestného zákona.
      

Poslanci hnutia NOVA Daniela Lipšica sa pokúsia zmeniť súčasný pomerný systém voľby poslancov do NR SR na zmiešaný. Ľudia by tak mohli voliť jednu polovicu poslancov cez stranícke kandidátky ako doteraz (pomerný systém) a druhú väčšinovým systémom. Teda tak, že za každý volebný obvod bude zvolený jeden poslanec. V novele Ústavy navrhujú aj zrušenie minimálneho kvóra pre platnosť výsledkov referenda. Podľa súčasného zákona sú platné, ak sa na ľudovom hlasovaní zúčastní minimálne 50 percent oprávnených voličov. Po novom by rozhodovala nadpolovičná väčšina zúčastnených voličov.
      

Ďalšia rozsiahla diskusia v rámci 35. schôdze sa očakáva pri Správe o plnení úloh zahraničnej a európskej politiky SR v roku 2013, pri Výročnej správe o členstve SR v EÚ a pri Hodnotiacej správe o desiatich rokoch nášho členstva v únii. Všetky tri dokumenty poslancom predstaví minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Do diskusie sa okrem iných chystá ej dvojnásobný expremiér a exminister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.
      

Záujem poslancov možno očakávať aj pri Správe o pôsobení úžerníckych nebankových spoločností a enormnom náraste exekučných konaní, ktorú uvedie minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Ten v dokumente konštatuje, že nekalé a agresívne obchodné praktiky zo strany nebankových spoločností v ostatných rokoch enormne narastajú a že na Slovensku sú tisíce spotrebiteľov, ktorí boli poškodení a stále sú poškodzovaní nebankovými subjektmi. "O to horšie je toto konštatovanie, že často ide o skutočne marginalizované vrstvy obyvateľstva, ktoré sa nachádzajú vo veľmi zložitej finančnej situácii a jediné východisko vidia v rýchlej pôžičke od nebankového subjektu," upozornil Borec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona