Poslanci začínajú tretí týždeň rokovaní

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 10:28 • 2 min
Poslanci začínajú tretí týždeň rokovaní

BRATISLAVA - Diskusiou k novele školského zákona, ktorou chce poslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS) zaviesť povinný nástup do materskej školy pre deti vo veku od troch rokov, pochádzajúce zo sociálne znevýhodneného prostredia, odštartujú poslanci dnes tretí týždeň 35. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Podľa Nicholsonovej by to pomohlo lepšiemu zvládnutiu nežiaducich spoločenských javov v sociálne znevýhodnenom prostredí. Nicholsonová odporúča zrušiť takzvané nulté ročníky. Šesťročný žiak nultého ročníka je podľa nej formovaný prostredím, v ktorom dovtedy žil a je ťažšie "tvarovateľný" novým prostredím.

 

Novela zároveň zavádza povinný predmet výchova k zodpovednému rodičovstvu najmä v školách s vyšším počtom neželaných tehotenstiev žiačok základných škôl. "Tieto deti nie sú mentálne pripravené na zvládnutie rodiny a vlastných detí, pretože často ani nevedia, ako vlastne otehotneli. Preto považujeme za veľmi dôležité poučiť ich o zodpovednom prístupe k rodičovstvu, a to v školách, keďže v rodinách sa im takéhoto prístupu nedostáva,“ vysvetlila Nicholsonová. 

 

Poslanci budú diskutovať aj o Správe o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2013. Jana Dubovcová v nej upozorňuje na hladovanie detí v reedukačných domovoch. Národnú radu Dubovcová vyzvala zaoberať sa právami detí, a to v prípade porušovania práva na vzdelanie či v prípade ich výživy. Za najzávažnejšie považuje porušovanie základných práv detí, ktoré sa jej javí ako systémové. Najväčší problém vidí v reedukačných centrách, v ktorých vlani robila viacero prieskumov. „Doteraz sa niekde objavujú výchovné postupy, o ktorých si centrum myslelo, že sú v poriadku,“ povedala. Išlo napríklad o gynekologické prehliadky po návrate dievčat do centra či strihanie detí dohola bez ohľadu na vek, vraj ako zdravotné opatrenie, keď sa vrátia z rôznych prostredí a môžu mať vši, tvrdí Dubovcová. 

 

Plénum prerokuje aj návrhy nezaradených poslancov okolo Daniela Lipšica, ktoré počítajú so zrušením Fondu národného majetku a Správy štátnych hmotných rezerv ako samostatných inštitúcií, ich právomoci by mali prejsť pod rezort hospodárstva. Lipšic rovnako navrhuje zmeniť volebný systém, polovicu, teda 75 poslancov parlamentu, by volili občania tak ako dnes pomerným volebným systémom, druhá polovica poslancov by mala byť volená väčšinovým systémom, kde bude za každý volebný obvod zvolený jeden poslanec. 

 

Poslancom zostáva prediskutovať približne 30 bodov programu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies