Poslanci začali rokovať o problémoch malých veriteľov veľkých firiem

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 13:39 • 2 min
Poslanci začali rokovať o problémoch malých veriteľov veľkých firiem

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali mimoriadne rokovať o problémoch súvisiacich s reštrukturalizáciou firiem na Slovensku. Šéf parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) otvoril 49. schôdzu parlamentu, ktorá je reakciou aj na situáciu veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav-SK.

slovakia

left justify in out

Poslanci budú na schôdzi diskutovať o vládnej novele Obchodného zákonníka. Tú prijal kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v utorok (14.4.) na mimoriadnej schôdzi. Národná rada by ju mala schvaľovať v zrýchlenom režime. 
     

Nová právna norma má priniesť do praxe pravidlo, aby reštrukturalizovaná firma nemohla vyplatiť svojim majiteľom zisky skôr, ako uspokoja podlžnosti voči nezabezpečeným veriteľom aspoň do výšky 40 percent ich pohľadávok. 
     

Aj keby teda v rámci reštrukturalizácie bolo uspokojených napríklad len 15 percent pohľadávok nezabezpečených veriteľov, zostane im nárok na ich uhradenie až do výšky 40 percent. Zvyšok by mal byť splácaný z budúcich ziskov dlžníka. Novela sa má vzťahovať na všetky prebiehajúce reštrukturalizácie na Slovensku. Podľa Fica ide v súčasnosti o stovky prípadov.
     

Premiér tiež avizoval, že veriteľom Váhostavu-SK ponúkne štátna Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) okamžité odkúpenie ich pohľadávok vo výške 40 percent ich hodnoty, aby nemuseli čakať na ich postupné splácanie v ďalších rokoch.
     

Opozícia viní za situáciu okolo Váhostavu-SK vládny Smer-SD a premiéra Fica. Naopak, sociálni demokrati vidia za problémami veriteľov tejto firmy bývalého ministra dopravy a dnešného podpredsedu NR SR Jána Figeľa (KDH). Údajne by mali dnes navrhnúť jeho odvolanie z funkcie podpredsedu parlamentu. Tento zámer už avizoval premiér.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies