Poslanci začali diskutovať o eurovale, schválenie sa očakáva ešte dnes

NETKY.SK • 21 Jún 2012, 07:36 • 2 min
Poslanci začali diskutovať o eurovale, schválenie sa očakáva ešte dnes

Poslanci začali diskutovať o eurovale, schválenie sa očakáva ešte dnes - Politika Poslanci Národnej rady (NR) SR v úvode tretieho dňa aktuálnej schôdze začali diskutovať o ratifikácii medzinárodnej zmluvy o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS). Hlasov

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady (NR) SR v úvode tretieho dňa aktuálnej schôdze začali diskutovať o ratifikácii medzinárodnej zmluvy o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS). Hlasovanie o nej sa očakáva ešte dnes, pričom s jej schválením by vzhľadom na podporu väčšiny parlamentných strán nemal byť problém.

Trvalý euroval má nahradiť svojho dočasného predchodcu (EFSF) v júli tohto roka. Na to je však potrebné, aby ho schválili krajiny s minimálne 90-% podielom na úverovej kapacite EMS. Kľúčové hlasovanie v nemeckom parlamente sa očakáva koncom júna.

EMS patrí do druhej vlny balíka opatrení, ktorých cieľom je poskytnúť pomoc členskému štátu eurozóny v ťažkej finančnej situácii, a tým udržať finančnú stabilitu zoskupenia ako takého. Mechanizmus bude mať formu medzivládnej organizácie založenej členskými krajinami eurozóny.

Na rozdiel od dočasného eurovalu, ktorý fungoval len na báze záruk za dlhopisy emitované EFSF, sa do jeho trvalého nástupcu bude prispievať priamo, upisovaním akcií na základnom imaní spoločnosti v sume 700 miliárd eur. Z toho v hotovosti členovia splatia 80 miliárd eur, zvyšných 620 miliárd eur budú tvoriť záruky vo forme akcií splatných na vyzvanie.

Celková hodnota akcií upísaných SR bude 5,768 miliardy eur a náš podiel, s dočasnou korekciou platnou do roku 2021, bude predstavovať 0,8240 %. V hotovosti Slovensko do eurovalu zaplatí takmer 660 miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies