Poslanci začali deň zákazom ozbrojovania strán, čaká ich aj "rokovák"

NETKY.SK • 8 September 2016, 10:09 • 2 min
Poslanci začali deň zákazom ozbrojovania strán, čaká ich aj "rokovák"

BRATISLAVA - Ochrana nového sídla Súdnej rady SR, zákaz politickým stranám ozbrojovať sa a ďalšie návrhy otvorili tretí rokovací deň deviatej schôdze Národnej rady SR. Poslanci by sa mali dnes dostať aj k novele rokovacieho poriadku, ktorá má okrem iného obmedziť ich čas na vystúpenia a umožniť trestanie neposlušných poslancov.

slovakia

left justify in out

Poslanec Mosta-Híd Gábor Gál navrhuje, aby nové sídlo Súdnej rady SR, ktoré je v Miestodržiteľskom paláci v Bratislave, chránil od októbra Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Súdna rada už informovala, že jej presun do Miestodržiteľského paláca mal stáť 41.126 eur. Väčšiu časť financií (27.266 eur) ušetrila ešte v roku 2014. Zvyšných 13.860 eur hradí z rozpočtových prostriedkov rozpísaných na tento rok.

 

So zmenami v zákone o politických stranách prišla opozícia. SaS navrhuje zakázať politickým stranám ozbrojovať sa a vytvárať ozbrojené zložky. Podľa novely majú mať strany zakázané aj používanie štátnych príspevkov za voľby a mandát na financovanie a podporu ozbrojených zložiek alebo iných ozbrojených útvarov a skupín.

 

Novela by mala umožniť ministerstvu vnútra odmietnuť registráciu strany, ak by nespĺňala požiadavky na demokratický charakter politickej strany. Teda aj vtedy, ak by napríklad vytvárala ozbrojené zložky. Z rovnakého dôvodu by podľa novely mohol Najvyšší súd SR rozpustiť politickú stranu.

 

Poslancov čaká dnes aj novela rokovacieho poriadku. Vzhľadom na rozpor medzi koalíciou a opozíciou sa očakáva dlhšia diskusia. Kým koalícia hovorí o štandardných opatreniach a snahe skultivovať parlament, opozícia hovorí o nedemokratických praktikách a úsilí predsedu parlamentu Andreja Danka zavrieť ústa opozícii.

 

Na rad príde aj tradičná štvrtková Hodina otázok. Premiéra Robreta Fica sa prevažne poslanci Smeru-SD pýtajú na blížiaci sa bratislavský summit lídrov Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona