Poslanci za UKIP a skupina Le Penovej odignorovali hymnu a vlajku EÚ

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 20:16 • 2 min
Poslanci za UKIP a skupina Le Penovej odignorovali hymnu a vlajku EÚ

BRUSEL/ŠTRASBURG - Prvý deň nového päťročného obdobia Európskeho parlamentu (EP) sa začal v Štrasburgu menším škandálom, ktorého sa dopustili poslanci Národného frontu (FN) Marine Le Penovej a Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea.

slovakia

left justify in out

Europoslanci týchto strán sa otočili chrbtom k vlajke EÚ a okázalo zostali sedieť počas hymny EÚ.
   

Prvý deň plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu bol v znamení voľby nového predsedu europarlamentu a 14 podpredsedov. Poslanci UKIP-u a tiež skupina okolo Le Penovej dali okato najavo svoj nesúhlas s EÚ, keď sa 24 britských poslancov otočilo chrbtom k vlajke EÚ počas znenia Ódy na radosť, považovanej za hymnu EÚ. Potom frakcia UKIP-u svoj organizovaný odchod do budovy EP označila za "pochod za slobodu".
     

Neúctivý postoj k EÚ predviedli aj Antieurópania zo skupiny Le Penovej, ktorí počas hymny zostali sedieť na sedadlách, čo podľa líderky FN malo byť prejavom patriotizmu.
     

Euroskeptickí poslanci zo skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR), ktorí sú tiež kritickí voči smerovaniu EÚ, pri hymne vstali a podobne ako poslanci z ďalších skupín aj zatlieskali jej prevedeniu zo strany Štrasburského filharmonického orchestra. 
     

"Nerozpoznávame a ani nerešpektujeme vlajku EÚ alebo hymnu. Obe sú symbolmi našej servilnosti vnútri politickej únie, ktorú Briti odmietajú. Stojíme za našimi ľuďmi, nie pred vlajkou či pri hymne EÚ," cituje európsky denník EurActiv poslanca za UKIP Paula Nuttalla.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona