Poslanci za štyri roky iniciovali 28 mimoriadnych schôdzí

NETKY.SK • 27 Január 2016, 13:14 • 2 min
Poslanci za štyri roky iniciovali 28 mimoriadnych schôdzí

BRATISLAVA – Poslanci počas druhého volebného obdobia vlády Smeru-SD iniciovali v parlamente 28 mimoriadnych schôdzí. V závere roka 2012 išlo o tri mimoriadne zasadnutia, opozícia chcela diskutovať o znižovaní dôveryhodnosti justície, čo Smer-SD zamietol, keď neschválil program schôdze.

slovakia

left justify in out

Neskôr preto opozícia podala návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ani toto zasadnutie sa neuskutočnilo, pretože poslanec za KDH Pavol Hrušovský stiahol späť svoj podpis a návrh nemal potrebných 30 podpisov zákonodarcov. V decembri 2012 si opozičné strany vynútili mimoriadnu schôdzu k nepriaznivému stavu školstva, keďže učitelia vtedy štrajkovali za vyššie platy a viac peňazí pre školy.

 

V roku 2013 sa malo konať osem mimoriadnych zasadnutí NR SR. V úvode roka Smer zablokoval mimoriadnu schôdzu k nevymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, neskôr čelil prezident Ivan Gašparovič podaniu obžaloby na ústavný súd za úmyselné porušenie ústavy. Opozícia mimoriadne diskutovala aj o prehlbujúcej sa nezamestnanosti a podozreniach z nezákonného nakladania s finančnými prostriedkami, hnuteľným a nehnuteľným majetkom Vojenskej spravodajskej služby zo strany bývalého vedenia. Smer zablokoval diskusiu k opatreniam na znižovanie dlhu štátu, v septembri 2013 sa opozícia pokúšala odvolať premiéra Roberta Fica, v októbri ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú. V decembri Smer neumožnil rokovanie o pôsobení nebankových spoločností a enormnom náraste exekučných podaní.

 

V roku 2014 požadovali zákonodarcovia desať mimoriadnych schôdzí. Diskutovalo sa o policajnom zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou, Smer zablokoval zasadnutie k spornému predaju emisií, vo februári a v novembri chcela opozícia vysloviť nedôveru premiérovi Ficovi, odvolával sa minister práce Ján Richter, minister spravodlivosti Borec a minister dopravy Ján Počiatek. Smer neumožnil odvolávanie predsedu parlamentu Pavla Pašku a zablokoval aj rokovanie o kontrole hospodárenia v obchodnej spoločnosti MH Development, s.r.o. Na jednej mimoriadnej schôdzi sa rokovalo o pätici opozičných zákonov.

 

Rok 2015 znamenal sedem mimoriadnych zasadnutí. Návrhom na odvolanie čelili štyria ministri – vo februári minister hospodárstva Pavol Pavlis, v októbri minister školstva Juraj Draxler, v decembri minister životného prostredia Peter Žiga a minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorého chceli opoziční poslanci odvolať dvakrát, a to v apríli aj v októbri. Mimoriadne rokovanie navrhla opozícia aj v júni, a to k postupu špeciálneho prokurátora pri vyšetrovaní kauzy Gorila. Jednu schôdzu si vyžiadali poslanci Smeru k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies