Poslanci za KDH zaostrujú pozornosť na parkoviská

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 16:21 • 2 min
Poslanci za KDH zaostrujú pozornosť na parkoviská

PREŠOV - Prešovskí mestskí poslanci za KDH vyzvali na dnešnej tlačovej besede prešovského primátora Pavla Hagyariho, aby podpísal uznesenie o dočasnom parkovaní vozidiel na vymedzenom území v meste Prešov, ktoré prijali na mestskom zastupiteľstve 26. mája formou všeobecne záväzného nariadenia (VZN).

slovakia

left justify in out

Ako uviedol poslanec Stanislav Kahanec, na podpis už má iba jeden deň. Zásadnou zmenou v tomto nariadení je, že prevádzku parkovacích miest v zónach dočasného parkovania bude môcť zabezpečovať iba právnická osoba založená alebo zriadená mestom Prešov. V súčasnosti je touto prevádzkou poverená mestská firma Prešov Real, no tá poverila spravovaním parkovísk súkromnú firmu VINCI Park Slovakia. Poslanci súčasne zaviazali primátora mesta, aby na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva predložil súťažné podmienky na prevádzkovanie parkovísk, na ktorej sa budú môcť zúčastniť iba mestské firmy.

 

Poslanec Radovan Gondžúr uviedol, že primátora súčasne vyzývajú, aby pri tvorbe podmienok súťaže rešpektoval obsah a účel prijatého ustanovenia. Konkrétne, aby prevádzku parkovísk na území mesta zabezpečovala právnická osoba zriadená alebo založená mestom. „On ako právnik dobre rozumie tomu, čo znamená zachovať obsah a účel normy a ja verím, že pri tvorbe podmienok obchodnej verejnej súťaže tak budú aj pristupovať,“ povedal. 

 

Spoločnosť VINCI Park Slovakia pôsobí v Prešove od roku 2008, keď s ňou primátor Hagyari podpísal koncesnú zmluvu na prevádzkovanie parkovísk na mestských pozemkoch bez vedomia mestského zastupiteľstva. Kahanec to komentoval slovami, že by na tom nebolo nič zlé, keby podmienky neboli v neprospech mesta. Prišlo sa na to po dvoch rokoch pri kontrolnom odpočte. Dodatkami k zmluve poslanci vybojovali lepší pomer rozdelenia zisku, ale mesto bolo stále v nevýhode oproti VINCI Parku. Po piatich rokoch (september 2013) zmluva vypršala, ale radnica nepripravila žiadnu novú súťaž. Poslanci vtedy poverili prevádzkou parkovísk mestskú firmu Prešov Real, ale tá spravovaním parkovísk opätovne poverila VINCI Park. Prijatím nového VZN tento stav nebude môcť pretrvávať. 

 

Podľa Kahanca do súťaže za nových podmienok by sa mohli prihlásiť štyri mestské firmy. Prínos mesta by bol v tom, že by malo prehľad o príjmoch z výberu parkovného a do mestskej kasy by plynulo viac peňazí. Radnica by mala dosah aj na to, koľko ide z parkovného na prevádzku. Doteraz mesto dostávalo okolo 50 tisíc eur na rok, pričom ročný príjem z parkovného by mal byť 300 tisíc eur. Z týchto peňazí by mesto dokázalo vybudovať aj nové parkoviská. 


Hovorkyňa primátora Prešova Veronika Kmetóny Gazdová potvrdila, že Hagyari v pondelok 2. júna podpísal VZN o parkovaní. „Pre mňa nie je podstatné, kto parkovné vyberá, podstata je kvalita služieb, lebo parkovanie nie je len o výbere peňazí, ale aj o regulácii statickej dopravy,“ uviedol Hagyari. 

 

Riaditeľ a konateľ spoločnosti VINCI Park Slovakia Mário Grega pre médiá uviedol, že hoci mesto bude mať z parkovania tržby 300 tisíc eur ročne, ide o sumu bez DPH a značnú časť z týchto peňazí musí dať na prevádzku parkovísk. Ich firma deklarovala, že pri dlhodobej spolupráci je pripravená investovať približne 1,5 milióna eur do vyriešenia parkovania na sídliskách. Plánovala vybudovať okolo 1 000 nových parkovacích miest v najkritickejších sídliskových lokalitách, ktoré dostanú obyvatelia Prešova zdarma. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies