Poslanci za KDH chcú zrušiť zákon o príprave významných investícií

NETKY.SK • 4 Október 2014, 13:58 • 2 min
Poslanci za KDH chcú zrušiť zákon o príprave významných investícií

BRATISLAVA - Zákon o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií neprimeraným a nedovoleným spôsobom zasahuje do vlastníckych práv občanov a výrazne obmedzuje práva samospráv regulovať proces výstavby na svojom území.

slovakia

left justify in out

Myslia si to poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH Pavol Abrhan, Monika Gibalová, Martin Fronc a Marián Radošovský, ktorí ho preto navrhujú zrušiť.
      

Opozičným zákonodarcom prekáža najmä to, že novela zákona z augusta minulého roka zmenila podmienky, za ktorých môže byť investícia označená za významnú. Podľa novej definície je ňou stavba, ak náklady na jej uskutočnenie sú najmenej 100 miliónov eur, je národohospodársky významná alebo sa jej realizáciou vytvorí najmenej 300 nových pracovných miest a vláda rozhodla, že jej uskutočnenie je vo verejnom záujme.
      

"Základný problém zákona je, že v súčasnej dobe možno za významnú investíciu považovať akúkoľvek stavbu, bez ohľadu na jej povahu a charakter," zdôvodňujú poslanci. Upozorňujú, že stavebný zákon umožňuje pre uskutočnenie významnej investície vyvlastniť akékoľvek súkromné pozemky, stavby a práva k nim.
      

"Keďže ide o súkromné investície, je sporné, či tento zákon zodpovedá podmienkam, ktoré pre vyvlastňovanie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva určuje ústava," argumentujú. Zároveň sú presvedčení, že pri investíciách súkromného charakteru nejde o vyvlastňovanie vo verejnom záujme. "Rovnako je veľmi sporné, či umožnenie vyvlastňovania v záujme súkromných investícií zodpovedá požiadavke ústavy, že vyvlastňovanie je možné iba v nevyhnutnej miere," zdôrazňujú predkladatelia návrhu.
      

Existujúca právna úprava podľa nich vylučuje obce a mestá z možnosti vyjadriť sa v záujme svojich obyvateľov alebo stanoviť podmienky, za akých je možné realizovať investičný zámer. "Keďže obec v prípade významných investícií nie je dotknutým orgánom v konaniach podľa stavebného zákona, nie je možné, aby obec zasahovala do prípravy a schvaľovania významnej investície prostredníctvom rozhodovania v konaniach podľa stavebného zákona formou vydávania záväzných stanovísk," vysvetľujú kresťanskí demokrati.
      

Novelou zákona, ktorú predkladajú na októbrovú schôdzu parlamentu, sa preto usilujú s účinnosťou od 1. februára 2015 problematické ustanovenia zrušiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies