Poslanci za hnutie Sme rodina navrhujú zvýšiť pohrebné na 150 eur

NETKY.SK • 28 Január 2018, 09:44 • 2 min
Poslanci za hnutie Sme rodina navrhujú zvýšiť pohrebné na 150 eur

BRATISLAVA - Poslanci NR SR za hnutie Sme rodina navrhujú od začiatku júna tohto roka zvýšiť príspevok na pohreb zo súčasných 79,67 eura na 150 eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu novely zákona o príspevku na pohreb, ktorý opoziční poslanci predložili do parlamentu. Týmto návrhom sa tak bude zákonodárny zbor zaoberať na schôdzi, ktorá sa začína budúci týždeň v utorok. Predkladatelia odhadujú, že navrhované zvýšenie príspevku na pohreb by za sedem mesiacov tohto roka zvýšilo výdavky štátu na vyplácanie tejto dávky približne o 2 mil. eur a v nasledujúcich rokoch zhruba o 3,5 mil. eur.

Opoziční poslanci upozorňujú na to, že táto jednorazová štátna sociálna dávka nebola valorizovaná od účinnosti zákona, teda od roku 1998. Celkové náklady na pohreb v ktoromkoľvek regióne Slovenska pritom podľa nich bežne presiahnu 1 000 eur. "Česká republika prispieva oprávnenej osobe na pohreb 179 eur, čo je takmer dvakrát viac ako v Slovenskej republike. V Maďarsku je vyplácaný príspevok na pohreb vo výške 10 % z nákladov spojených s najlacnejším pohrebom. Podľa zistení predkladateľov najviac na pohreb prispieva Poľsko, a to vo výške 954,“ tvrdia poslanci NR SR za hnutie Sme rodina.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona