Poslanci vzali na vedomie správu o školstve, učitelia by mali zarábať viac

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 11:15 • 2 min
Poslanci vzali na vedomie správu o školstve, učitelia by mali zarábať viac

BRATISLAVA - Učitelia by sa v najbližších rokoch mali dočkať vyšších platov, rodičia zasa bezplatnej škôlky pre svoje deti od štyroch rokov. Aj tieto kroky obsahuje správa o stave školstva na Slovensku, ktorú dnes poslanci vzali na vedomie.

slovakia

left justify in out

Platy učiteľov by sa postupnými krokmi do roku 2020 mali zvyšovať tak, aby priemerný plat učiteľov s vysokoškolským vzdelaním dosiahol najmenej 75 percent priemerného platu ostatných povolaní, v ktorých sa vyžaduje vysokoškolské vzdelávanie. Dokument tiež postupne navrhuje "upraviť nástupný plat učiteľa na priemernú výšku začínajúcich zamestnancov v ostatných povolaniach, v ktorých sa vyžaduje získanie rovnakého stupňa vzdelania". Zlepšiť by sa podľa materiálu mali aj platy vysokoškolských pedagógov.

Vláda chce vytvoriť aj podmienky pre zavedenie bezplatného zaškolenia v materskej škole od štyroch rokov. "T. j. bez príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy," uvádza sa v materiáli. Správa tiež obsahuje návrh, podľa ktorého by si rodičia nemohli vybrať, do ktorej verejnej školy by dali svoje dieťa, ale museli by ho dať do spádovej školy podľa trvalého bydliska. Vybrať by si mohli len cirkevnú alebo súkromnú školu. Minister Dušan Čaplovič (Smer-SD) deklaroval, že o týchto zmenách je ochotný diskutovať.

Rezort v správe otvára aj otázku zlučovania vysokých škôl s podobným zameraním v rovnakej lokalite. "Zrejmá je diskutabilnosť dvoch verejných vysokých škôl s podobným profilom v Trnave, ale príklady na potenciálnu integráciu verejných vysokých škôl by sa našli aj v iných mestách Slovenska," píše sa v správe.

V dokumente ministerstvo navrhuje aj zrušenie vedecko-pedagogických titulov "profesor" a "docent" a ponechanie len príslušných funkčných miest. "Týmto by sme sa v tejto oblasti stali štandardnou krajinou, z vysokoškolskej legislatívy by odbudlo niekoľko desiatok strán a poprední vysokoškolskí učitelia by získali stovky hodín na produktívnu prácu vo výskume a vzdelávaní," uvádza materiál.

Správu kritizuje opozícia, podľa ktorej v nej chýbajú riešenia a finančné záväzky. Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS žiadal, aby bola správa dopracovaná o konkrétnosti, čo chce vláda do konca volebného obdobia urobiť v oblasti školstva. So žiadosťou však neuspel. Minister Čaplovič však informoval, že do konca septembra dostane vláda správu so zapracovanými pripomienkami. Verejná diskusia o dokumente bude prebiehať do konca júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies