Poslanci vyhoveli pripomienke prezidenta

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 17:31 • 2 min
Poslanci vyhoveli pripomienke prezidenta

BRATISLAVA - Poslanci dnes schválili novelu zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi, ktorú do parlamentu na opätovné prerokovanie vrátil prezident Ivan Gašparovič.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu namietala nesúlad termínov nadobudnutia účinnosti prechodného ustanovenia v novele a dňa nadobudnutia účinnosti schváleného návrhu. Pri prijímaní novely zákonodarcovia posunuli deň nadobudnutia účinnosti z 1. júna na 1. júla 2013, zároveň však neupravili termín prechodného ustanovenia. Parlament pripomienke prezidenta vyhovel a schválil ju.

Obete znásilnenia či sexuálneho násilia alebo zneužívania budú mať podľa návrhu jednoznačne garantované, že na jednej strane majú nárok na vyplatenie odškodnenia prípadnej fyzickej ujmy na zdraví a na druhej strane aj právo na odškodnenie za spôsobenú morálnu škodu. Tá môže spočívať v psychickej traume, strese, úzkosti či frustrácii. Spomínané dva nároky na odškodnenie sa nebudú vzájomne podmieňovať.
Novelizoval sa aj výpočet odškodnenia, ktoré má nejednoznačný výklad. Do zákona sa pridáva veta, že pri odškodnení za spôsobenú morálnu škodu je to desaťnásobok minimálnej mzdy. V súvislosti so samotným konaním o poskytnutí odškodnenia sa podľa návrhu novely zjednotia lehoty na podanie žiadosti. Bude to do šiestich mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozsudku alebo trestného rozkazu. Aj v prípade, že súd v trestnom konaní poškodeného s jeho nárokom odkázal na občianske súdne konanie alebo konanie pred iným orgánom, žiadosť treba podať do šiestich mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies