Poslanci výboru sa zhodli, že v boji proti úžere idú správnym smerom

NETKY.SK • 2 December 2015, 15:08 • 2 min
Poslanci výboru sa zhodli, že v boji proti úžere idú správnym smerom

BRATISLAVA - Poslanci Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť sa zhodujú, že v boji proti nezákonným praktikám nebankových spoločností ide parlament správnym smerom.

slovakia

left justify in out

V tomto duchu dnes aj prijali uznesenie, kde konštatovali, že novoprijatá legislatíva môže výrazne pomôcť spotrebiteľom v ochrane pred úžerníckym konaním nebankových spoločností. Rokovanie výboru k nebankovkám iniciovali opoziční poslanci a chceli sa dozvedieť, ako polícia chráni ľudí pred úžerníkmi.

Výbor zároveň požiadal ministra vnútra, aby do 15. septembra 2016 predložil správu o konaní nebankoviek z pohľadu trestnoprávnej zodpovednosti. Za uznesenie hlasovala opozícia aj vládny Smer-SD.

 

"Nebankové subjekty môžu fungovať už len na základe povolenia Národnej banky Slovenska (NBS). Podľa našich informácií z 279 nebankových subjektov dostalo licenciu 22. Od 1. septembra polícia aktívne pristupuje k riešeniu tohto problému. Od občanov boli doteraz podané dve trestné oznámenia," oznámil na pôde výboru štátny tajomník ministerstva vnútra Marián Saloň (Smer-SD).

 

Policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi sa nepáči, keď je polícia napádaná za nečinnosť vo vzťahu k nebankovkám. "Kontrolná činnosť nad pôsobením podnikateľských subjektov nespadá pod kompetenciu polície. Od zmeny zákona sme viedli dve podania od občanov. V jednom sa začalo trestné stíhanie pre prečin podvodu. Iné podania na tému nebankových subjektov nemáme. Napriek tomu polícia robí od 1. septembra preverovanie, k dnešnému dňu bolo preverených 187 subjektov," oznámil.

 

Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky poslancov upozornil, že polícia a prokurátori sú najmä represívne orgány. "Každý spoločenský problém sa vždy rieši na úrovni polície a prokuratúry, ale sú tu na to iné inštitúcie, ako bola v prípade nebankoviek Slovenská obchodná inšpekcia. Pokiaľ porušenie zákona nie je len administratívnym pochybením, ale trestným činom, štátny orgán je povinný podávať trestné oznámenie. Teraz kontrolná činnosť prešla na NBS. Tá nás minulý týždeň informovala o prvých porušeniach, ale neboli ešte vyhodnotené a nie je možné povedať, ktoré sú administratívne a ktoré sú trestným činom. Sú teda určené pravidlá hry a budú sa aktualizovať podľa toho, aké budú zistenia," deklaroval Šufliarsky.

 

Zároveň upozornil, že každý občan si musí byť vedomý, že uzatvára nejaký obchod a musí si byť vedomý aj následkov. "Polícia a prokuratúra nemôže skúmať dokumenty a hovoriť ľuďom, čo je a čo nie je výhodné uzatvoriť. Každý by mal poznať právo, jeho neznalosť neospravedlňuje. Každý si musí zmluvu prečítať a keď bude tento právny vzťah neférový, polícia a prokuratúra je tu aj na to, aby to potrestali," podotkol.

 

Iniciátor rokovania výboru Alojz Hlina (KDH) to videl inak. "Dajme ľuďom nádej a pomôžme im. Nemôžme ľuďom len hovoriť, že majte právne vedomie. Ak ho nemajú, tak čo, dáme ich do väzenia? Nemôžu chodiť všetci na vysokú školu ekonomickú," konštatoval.

 

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) pripomenul, že stíhanie trestného činu úžery by malo byť od januára ešte efektívnejšie. Skutková podstata tohto deliktu totiž bude mať širší záber, postihne aj subjekty, ktoré poskytujú pôžičky za neprimerané úroky. Novú skutkovú podstatu trestného činu úžery schválil parlament v novembri práve na návrh Madeja (Smer-SD). Nový trestný čin sa najskôr bude týkať fyzických osôb a od júla 2016 aj právnických.

 

NBS koncom novembra informovala, že nebankové spoločnosti na Slovensku pri poskytovaní úverov porušujú viaceré pravidlá. Ukázal to utajený nákup produktov, takzvaný mystery shopping. "Výsledky sú alarmujúce," skonštatoval riaditeľ Odboru ochrany finančného spotrebiteľa v NBS Roman Fusek.

Národná banka uskutočnila utajený nákup produktov v spoločnostiach, ktoré získali licenciu a na trhu majú najviac klientov. Ukázalo sa, že niektoré nebankové spoločnosti nepreverujú príjem spotrebiteľa a schopnosť splácať úver, taktiež poskytli úver v hotovosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona