Poslanci opäť nezvolili kandidátov na ústavného sudcu, minister spravodlivosti očakáva expresnú realizáciu ďalšej voľby

NETKY.SK • 15 Február 2019, 06:25 • 2 min
Poslanci opäť nezvolili kandidátov na ústavného sudcu, minister spravodlivosti očakáva expresnú realizáciu ďalšej voľby

BRATISLAVA - Parlament ani v druhom kole nezvolil vo verejnej voľbe ani jedného kandidáta na ústavného sudcu. Poslanci za Smer-SD odovzdali prázdne hlasovacie lístky rovnako ako v utorok v prvom kole.

slovakia

left justify in out

Poslanci za SNS a Most-Híd dali hlas niektorým uchádzačom. Včera sa hlasovania, na rozdiel od utorka, zúčastnili aj poslanci za ĽSNS, čím zvýšili kvórum. Tí tiež odovzdali prázdne alebo neplatné hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 49 neplatných a 89 platných. Tým, že poslanci ani v dvoch kolách nezvolili žiadneho kandidáta, bude sa musieť uskutočniť nová voľba.

Poslanci mali na hlasovacom lístku 37 mien uchádzačov. Hlasovací lístok je platný iba vtedy, ak je zakrúžkovaných najviac 18 mien. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39.

 

img

Nominovaní sú Daniela Švecová, Peter Kresák, Monika Jankovská, Edita Pfundtner, Ján Šikuta, Ján Štiavnický, Eva Kováčechová, Robert Šorl, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk. Tiež Michal Matulník, Peter Straka, Radoslav Procházka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Juraj Sopoliga, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Martin Javorček, Kajetán Kičura, Štefan Kseňák, Peter Melicher.
 

Minister spravodlivosti Gábor Gál očakáva expresné vyhlásenie ďalšej voľby ústavných sudcov. "Rezort, ktorý vediem, urobil všetko pre to, aby bol proces voľby transparentný a diskutovaný, čo sa úspešne pod mojou gesciou podarilo (verejné hearingy s live prenosom, posilnenie kompetencií prezidenta SR, rozšírenie navrhovateľov kandidátov)," uvádza Gál v stanovisku, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Zuzana Drobová.

 

img

 

Ako ďalej minister dodáva, strana Most-Híd vyvinula maximálne úsilie na nájdenie dohody na vhodných kandidátoch ústavného súdu a podporila tiež verejnú voľbu. "Je pre mňa neakceptovateľné a teraz už nezrealizovateľné predlžovať mandát súčasným sudcom, preto v čo najkratšom čase očakávam od predsedu NR SR Andreja Danka vyhlásenie ďalšieho kola voľby a opakovane apelujem na zodpovednosť a svedomie všetkých poslancov, ktorých povinnosťou je zabezpečiť ochranu ústavných práv našich občanov," uzatvára Gál vo svojom stanovisku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona