Poslanci v prvý deň schválili zmeny v sociálnych službách aj čip v OP

NETKY.SK • 1 Február 2012, 07:57 • 2 min
Poslanci v prvý deň schválili zmeny v sociálnych službách aj čip v OP

Poslanci v prvý deň schválili zmeny v sociálnych službách aj čip v OP - Politika Poslanci v prvý rokovací deň 28. schôdze prelomili veto prezidenta SR Ivana Gašparoviča a opätovne schválili zmeny v sociálnych službách platné od marca tohto roka.

slovakia

left justify in out

img

Poslanci v prvý rokovací deň 28. schôdze prelomili veto prezidenta SR Ivana Gašparoviča a opätovne schválili zmeny v sociálnych službách platné od marca tohto roka. Novela zavedie zvýšenie spoluúčasti za pobyt v zariadeniach sociálnych služieb. Minimálna výška úhrady za sociálne služby dlhodobej starostlivosti bude na úrovni 50 % ekonomicky oprávnených nákladov.
      Novela tiež zavedie sprísnenie posudzovania klientov. Zohľadňovať sa u nich bude nielen súčasný príjem a majetok, ale prihliadať sa bude aj na príjem získaný predajom nehnuteľného majetku za posledných päť rokov. Poslanci akceptovali prezidentovu pripomienku a posudzovanie sa tak nebude týkať klientov, ktorí sa už v zariadeniach nachádzajú.
      Snemovňa schválila aj novelu zákona o občianskych preukazoch, podľa ktorej bude súčasťou dokladu totožnosti od júla tohto roka aj elektronický čip. Preukaz sa tak doplní aj o údaje, ako je informácia o krvnej skupine či dosiahnutom vzdelaní, ktoré budú dostupné len so súhlasom jeho držiteľa.
      Protiprávne konanie vodiča si môže od júla odniesť majiteľ vozidla. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke z dielne ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH), ktorú dnes schválili poslanci s tým, že od zavedenia objektívnej zodpovednosti si rezort vnútra sľubuje zníženie následkov dopravných nehôd o 30 až 40 percent. Objektívna zodpovednosť znamená povinnosť majiteľa vozidla zabezpečiť dodržiavanie vybraných pravidiel cestnej premávky vodičom, ktorému vozidlo zveril. Za protiprávne konanie spáchané s jeho vozidlom v prípade, že nebude možné identifikovať vinníka, bude totiž zodpovedný majiteľ, a to bez ohľadu na to, kto auto šoféroval.
      Parlament schválil aj novelu zákona o vojenských obvodoch (VO), podľa ktorej bude územie VO od júla v obmedzenom rozsahu dostupné verejnosti celkom bezplatne, a to bez povolenia na vstup. Novela zákona súvisí so zámerom ministerstva obrany vytvoriť podmienky na širšie využívanie územia VO civilistami bez toho, aby sa obmedzil ich hlavný účel. Otvoria sa tak vojenské lesy v obvodoch Záhorie a Valaškovce. Donedávna mohli na tieto územia chodiť po vystavení povolenia len občania, ktorí bývali priamo v obciach, dotknutých VO, prípadne predstavitelia rezortu obrany.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona