Poslanci v Poľsku schválili zákaz používania frázy "poľské tábory smrti"

NETKY.SK • 26 Január 2018, 18:02 • 2 min
Poslanci v Poľsku schválili zákaz používania frázy "poľské tábory smrti"

VARŠAVA - Dolná komora poľského parlamentu schválila v piatok návrh zákona, ktorý nariaďuje väzenie za používanie slovného spojenia "poľské tábory smrti" či "poľské koncentračné tábory".

slovakia

left justify in out

Toto slovné spojenie poukazuje na tábory, ktoré zriadilo nacistické Nemecko počas druhej svetovej vojny na území okupovaného Poľska a zabíjalo tam ľudí. Návrh zákona schválený v piatok je reakciou na dlhoročné používanie slovného spojenia "poľské tábory smrti" či "poľské koncentračné tábory" zahraničnými médiami, keď opisujú Auschwitz a iné nacistami riadené tábory.

 

Mnohí Poliaci sa obávajú, že takéto výrazy ovplyvnia niektorých ľudí, obzvlášť mladé generácie, a dospejú k nesprávneho záveru, že Poliaci sa podieľali na spravovaní uvedených táborov.Poľská legislatíva žiada tresty odňatia slobody do výšky troch rokov. Návrh zákona však ešte musí schváliť horná komora Senát a prezident, pripomenula tlačová agentúra AP.

 

Kritici tvrdia, že kontrolovať dodržiavanie zákona v praxi nebude mimo Poľska možné a že na poľskom území môže mať odstrašujúci účinok pri diskusiách o histórii alebo môže poškodzovať slobodu prejavu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies