Poslanci v Poľsku schválili nový sviatok na pamiatku Poliakov, ktorí pomáhali Židom

NETKY.SK • 14 Marec 2018, 20:41 • 2 min
Poslanci v Poľsku schválili nový sviatok na pamiatku Poliakov, ktorí pomáhali Židom

VARŠAVA - Poľský parlament v stredu schválil zavedenie nového štátneho sviatku. Už od tohto roku si krajina bude každý rok 24. marca pripomínať Poliakov, ktorí počas 2. svetovej vojny pomáhali Židom.

slovakia

left justify in out

Zákon ešte musí podpísať poľský prezident Andrzej Duda, jeho podpis však už je len formalitou, keďže Duda bol sám iniciátorom a predkladateľom tohto zákona.

 

Podľa agentúry Associated Press vyhlásenie nového štátneho sviatku na pamiatku Poliakov, ktorí sa snažili zachrániť Židov pred nacistami je súčasťou snahy poľskej nacionalistickej vlády ukázať Poliakov počas 2. svetovej vojny v čo najlepšom svetle, a je v tomto zmysle doplnkom kontroverzného zákona o holokauste, ktorý v Poľsku prijali vo februári.

Podľa tohto zákona je trestné hovoriť o vine Poliakov za holokaust, či používať termín "poľské koncentračné tábory".

 

Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) argumentuje, že keď niekto hovorí o poľských koncentračných táboroch, znamená to, že z ich existencie obviňuje Poliakov, pričom tými, kto koncentračné tábory aj na poľskom území zriaďovali, boli Nemci.

 

Podľa historikov však slovné spojenie "poľský koncentračný tábor" hovorí iba o tom, že daný koncentračný tábor sa nachádzal na území Poľska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona