Poslanci v Bolívii schválili návrh zákona, ktorý zmierňuje zákaz interrupcií

NETKY.SK • 6 December 2017, 21:11 • 2 min
Poslanci v Bolívii schválili návrh zákona, ktorý zmierňuje zákaz interrupcií

LA PAZ - Bolívijskí zákonodarcovia schválili v stredu návrh zákona, ktorý zmierňuje prísny zákaz vykonávania interrupcií v tejto latinskoamerickej krajine. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Schválený návrh povoľuje študentkám a dospievajúcim dievčatám podstúpiť interrupciu až do ôsmeho týždňa tehotenstva. V texte legislatívy sa neuvádza, na aký vek sa budú vzťahovať uvedené výnimky. Podľa agentúry AP však budú interrupčné zákroky zrejme povolené v prípade dievčat vo veku do 17 rokov (vrátane), alebo aj v prípade starších študentiek, ktoré sú stále závislé od rodičov alebo poručníkov.

 

Súčasný bolívijský zákon povoľuje umelé prerušenie tehotenstva len v prípadoch, keď je ohrozený život matky, pri poškodení plodu, alebo ak došlo k počatiu v dôsledku znásilnenia alebo incestu. Bolívijský prezident Evo Morales uviedol, že návrh zákona schválený parlamentom podpíše napriek odporu kresťanských cirkví. Proti reforme silne protestovala najmä katolícka cirkev.

Za nelegálne potraty hrozí v Bolívii trest väzenia od jedného do troch rokov.

 

Podľa bolívijskej ministerky zdravotníctva Ariany Camperovej sú interrupcie treťou najčastejšou príčinou úmrtia matiek v krajine.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies