Poslanci už tretíkrát zvolili Merkelovú za kancelárku

NETKY.SK • 17 December 2013, 11:05 • 2 min
Poslanci už tretíkrát zvolili Merkelovú za kancelárku

BERLÍN - Nemeckí poslanci v utorok opäť zvolili Angelu Merkelovú za kancelárku na ďalšie štyri roky. Za sa vyslovilo 462 členov dolnej komory (Bundestag) a proti hlasovalo 150. Merkelová vládu povedie už tretíkrát.

slovakia

left justify in out

Jej Kresťansko-demokratická únia (CDÚ) tento raz vytvorila veľkú koalíciu so sociálnymi demokratmi (SPD). Nová vláda zloží prísahu ešte dnes. Merkelovej blok CDÚ/CSÚ v septembrových voľbách do Spolkového snemu zaznamenal najväčší úspech. Konzervatívci si vzhľadom na chýbajúcu väčšinu museli nájsť nového koaličného partnera, keďže Slobodná demokratická strana (FDP), ktorá s ním bola doteraz, neprekročila hranicu pre vstup do parlamentu. Výsledkom rokovaní je veľká koalícia, aká vládla v Nemecku aj v rokoch 2005-2009.

Šéf SPD Sigmar Gabriel sa stane v budúcej vláde vicekancelárom a povedie nové "superministerstvo" hospodárstva a energetiky. Frank-Walter Steinmeier bude opäť šéfovať rezortu zahraničia, ktorý viedol už v rokoch 2005 až 2009. Minister financií Wolfgang Schäuble si svoje kreslo ponechá, pričom post ministra obrany by po prvýkrát mala obsadiť žena - Ursula von der Leyenová. Ministerkou pre životné prostredie sa stane pokladníčka Barbara Hendricksová, generálna tajomníčka strany Andrea Nahlesová bude riadiť rezort práce a sociálnych vecí, podpredsedníčka sociálnych demokratov Manuela Schwesigová povedie ministerstvo rodiny a sársky minister hospodárstva Heiko Maas sa stane šéfom rezortu spravodlivosti a spotrebiteľských záležitostí. Ministerstvu pre imigráciu, utečencov a integráciu bude šéfovať ďalšia podpredsedníčka SPD tureckého pôvodu Aydan Özoguzová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona