Poslanci ukončili rokovanie diskusiou o boji proti daňovým únikom

NETKY.SK • 20 Jún 2012, 07:15 • 2 min
Poslanci ukončili rokovanie diskusiou o boji proti daňovým únikom

Poslanci ukončili rokovanie diskusiou o boji proti daňovým únikom - Politika Poslanci Národnej rady SR včera ukončili prvý rokovací deň tretej schôdze diskusiou o boji proti daňovým únikom. Navrhované vládne riešenia v novele zákona o dani z pridanej hodn

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady SR včera ukončili prvý rokovací deň tretej schôdze diskusiou o boji proti daňovým únikom. Navrhované vládne riešenia v novele zákona o dani z pridanej hodnoty si vyslúžili kritiku z radov opozície. "Treba urobiť všetko preto, aby sa znížili daňové úniky," podotkla Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) s tým, že niektoré navrhované riešenia v legislatíve však nie sú dobré a škodia podnikateľskému prostrediu.
      Žitňanskej sa nepozdáva, že návrh zvyšuje administratívu pri zakladaní spoločností s ručením obmedzeným. "Každý, kto si bude chcieť založiť s.r.o., bude musieť ísť na daňák alebo napísať naň a čakať 30 dní, kým dostane papier, a až potom ju bude mať zaregistrovanú v Obchodnom registri," povedala.
      Pripomenula, že minulá vláda sa snažila o čo najkratšiu dobu na zakladanie s.r.o., pretože tým chcela spružniť podnikateľské prostredie. Návrh, o ktorom rokuje parlament, však sleduje skôr opačný cieľ - zvyšovanie administratívnej záťaže. Žitňanská si myslí, že tým nebudú trpieť nepoctiví podnikatelia, ale práve tí, ktorí dane platia poctivo.
      V stredu (20.6.) ráno bude rokovanie pléna pokračovať diskusiou o návrhu novely zákona o zdravotnom poistení z dielne Richarda Rašiho (Smer-SD). Cieľom právnej normy je zavedenie nového mechanizmu prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami a zvoľnenie vykazovania platobnej schopnosti poisťovní, čo má priniesť viac peňazí pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP). Navrhovaná zmena by znamenala plus takmer 30 miliónov eur ročne pre VšZP. Naopak, v rozpočte by predstavovala mínus pre súkromnú Dôveru, ktorá by tak mala prísť približne o 22 miliónov eur, a súkromnú Union zdravotnú poisťovňu, tá by prišla o vyše 8,7 milióna eur.
      Následne budú poslanci hovoriť o návrhu na odvolanie generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej. Dôvodom je, že sa mala dopustiť porušenia zákona, keď zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS. Zemková sa už obrátila v súvislosti s touto vecou na súd. Podľa nej by informovaním Rady RTVS zmarila súťaž. Na jej obhajobu sa postavili opoziční poslanci, ktorí sú presvedčení, že jediným zámerom sociálnych demokratov je politicky ovládnuť verejnoprávnu televíziu. Plénum dnes hlasovaním odsúhlasilo, že Zemková bude môcť v stredu v rokovacej sále vystúpiť s prejavom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona