Poslanci ukončili rokovací týždeň novelou o podpore OZE

NETKY.SK • 18 Október 2013, 14:50 • 2 min
Poslanci ukončili rokovací týždeň novelou o podpore OZE

BRATISLAVA - Predstavením novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnej kombinovanej výroby ukončili poslanci štvrtý deň 25. schôdze Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Do diskusie sa však už nestihol zapojiť žiaden poslanec, rozprava k novele, ktorá sa momentálne nachádza v druhom čítaní, bude pokračovať v pondelok ráno. Novela zákona okrem iného zavádza do praxe takzvané preferované palivo. Ide o plyn vznikajúci pri hutníckej výrobe, ktorý sa zaraďuje medzi druhotný energetický zdroj. 

"Druhotné energetické zdroje sú vedľajšími formami energie, ktoré vznikajú v technologických výrobných procesoch a môžu byť znova použité v energetickom alebo technologickom procese vo forme palív alebo tepla,“ vysvetlilo Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré novelu zákona pripravilo. Novelu zákona sa zaviazala prijať vláda aj v memorande, ktoré podpísala s košickou hutníckou firmou U.S. Steel po vyjednávaní o zotrvaní jej americkej materskej spoločnosti na Slovensku. 

Po novom štát podporí elektrinu vyrábanú prostredníctvom vysoko účinnej kombinovanej výroby do 200 megawattov. "Navrhuje sa zmeniť podmienka, pri ktorej bude možné podporiť zariadenie s výkonom nad 125 megawattov. Prísnejšou podmienkou bude využitie v palive minimálne 30 % obnoviteľných zdrojov energie. Oproti súčasnému minimálnemu podielu 20 % využitia obnoviteľného zdroja energie, sa umožňuje podporiť aj plyny vznikajúce ako vedľajší produkt v metalurgickom výrobnom procese ako druhotný energetický zdroj,“ dodal rezort hospodárstva. 

V novele zákona navrhuje ministerstvo okrem iného znížiť hranicu podpory, keď má výrobca elektriny z OZE nárok na doplatok, z 10 na 5 megawattov celkového inštalovaného výkonu. Novela zákona však umožní poskytnúť podporu aj pre zariadenia s inštalovaným výkonom nad 5 megawattov. Musia však splniť niektoré podmienky. "Možný spôsob ako získať doplatok na celú časť elektriny je viac ako 40-percentný podiel tepla dodaného na vykurovanie komunálneho sektora alebo splniť podmienku minimálneho podielu preferovaného paliva,“ dodalo ministerstvo. Pri veterných elektrárňach sa hranica podpory nemení, zostáva na úrovni do 15 megawattov inštalovaného výkonu. Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť od začiatku budúceho roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies