Poslanci súhlasili so skráteným konaním k posunu aktivácie e-schránok

NETKY.SK • 6 December 2016, 17:49 • 2 min
Poslanci súhlasili so skráteným konaním k posunu aktivácie e-schránok

BRATISLAVA - Poslanci odsúhlasili skrátené legislatívne konanie k novele zákona o eGovernmente. Podľa právnej úpravy by sa mal termín povinnej aktivácie elektronických schránok pre podnikateľov opäť predĺžiť, tentokrát do 30. júna budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Novú povinnosť pre podnikateľov stanovil pritom zákon už pred troma rokmi a termín sa už predlžoval z 1. júla 2016 na 1. januára 2017. "Chcem povedať, že naozaj tentokrát už pôjde o posledné predĺženie," konštatoval minulý týždeň po rokovaní vlády podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Ako dodal, tí podnikatelia, ktorí si schránku aktivovali, budú od 1. januára 2017 alebo od momentu aktivácie dostávať úradné rozhodnutia od štátnych orgánov elektronicky. 

 

O predĺženie termínu požiadala Slovenská obchodná a priemyselná komora. Dôvodom je nepripravenosť slovenských podnikateľov na nový systém. Ako uviedol v materiáli Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, napriek pôvodne trojročnej prechodnej lehote, posilneným kapacitám na strane Ministerstva vnútra SR a mediálnej kampani je nárast počtu štatutárov právnických osôb, zapísaných v obchodnom registri, ktorí majú elektronický občiansky preukaz s elektronickým čipom a bezpečnostným osobným kódom (eID), stále nedostatočný, len na úrovni približne 25 percent. 

 

Spoločnosť Slovensko.Digital vníma posúvanie termínu predovšetkým ako zlyhanie verejnej správy. "Štát tento termín posúva už tretíkrát a stále nedokázal podnikateľov presvedčiť o výhodnosti elektronických schránok natoľko, aby si ich aktivovali. To je pomerne chabý výsledok informatizácie a práve v tom vnímame jeho zlyhanie,” povedal Ján Hargaš zo spoločnosti Slovensko.Digital. Schránky nevyužívajú pritom podľa neho ani samotné úrady, leží v nich viac ako 400 tisíc neprečítaných správ. 

 

Podľa Digital.Slovensko je chybou, že ešte v júli, keď sa oznamovalo posunutie termínu na začiatok roka 2017, sa nezverejnil plán kampane. Spoločnosť tiež upozornila, že na publicitu informatizácie sa z eurofondov minuli milióny eur, ktoré mali zabezpečiť dostatočnú informovanosť o elektronických službách. IT projekty na tieto výdavky povinne vyčlenili minimálne 3 % ich rozpočtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona