Poslanci sú v polovici programu 9. schôdze

NETKY.SK • 9 September 2016, 08:21 • 2 min
Poslanci sú v polovici programu 9. schôdze

BRATISLAVA – Štvrtý deň deviatej schôdze Národnej rady SR začnú poslanci prerokovaním návrhu na vytvorenie skupín priateľstva v rámci Slovenskej skupiny Medziparlamentnej únie a voľbu ich predsedov. Pokračovať budú rozpravou k návrhu zákona o rokovacom poriadku, ktorému sa venovali už vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Návrh zmeniť rokovací poriadok priniesol predseda parlamentu Andrej Danko ešte počas leta. Po poslaneckých grémiách však s návrhom nesúhlasí väčšina opozičných poslancov. Vo štvrtok, keď sa o návrhu začalo rokovanie v pléne, Danko väčšinu času nebol prítomný. Poslanec Ľubomír Galko z SaS preto navrhol, aby pokračovali až po tom, keď bude šéf parlamentu v rokovacej sále. „Kde je pán Danko? Ja to pokladám za aroganciu najhrubšieho zrna. On je na nejakej plánovanej konferencii, o ktorej vedel, že sa bude musieť zúčastniť. To neprekryjete nejakým familiárnym vystúpením, on tu mal sedieť, on to tu mal uvádzať a on to tu mal obhajovať,“ povedal Galko.

 

Erika Jurinová z OĽaNO sa vyjadrila, že zmeny za predchádzajúcej jednofarebnej vlády Smeru prebiehali demokratickejšie ako dnes. „Mali to veľmi jednoduché, mohli si urobiť čokoľvek chceli. Aj napriek tomu sa aspoň naoko snažili o to, aby tie procesy vyzerali naozaj demokraticky a že ide o zodpovedný prístup k tvorbe legislatívy,“ povedala s tým, že je nespokojná, že nebola vytvorená žiadna pracovnú skupina, ktorá by vytvorila kvalitný rokovací poriadok.

 

Hnutie Borisa Kollára Sme rodina má výhrady k zákazu používania mobilných telefónov. Poslanec Peter Pčolinský preto zdôraznil, že mobil bude používať aj v prípade, ak by zákaz bol súčasťou nového zákona.

 

Aj vládny Most-Híd predloží k novele rokovacieho poriadku viacero pozmeňujúcich návrhov. Ako povedal Gábor Gál, Most-Híd bude navrhovať, aby sa poslanec mohol prihlásiť do rozpravy nielen písomne ale aj ústne. Podpredsedovia NR SR by mali mať podľa neho rovnako obmedzený čas ako ostatní poslanci. „Máme problém s návrhom prerušiť schôdzu, ak niekto bude v sále vystrájať,“ uviedol Gál.

 

Piatková schôdza by sa mala skončiť o štrnástej hodine popoludní a rokovanie NR SR bude pokračovať v pondelok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies