Poslanci sú nespokojní: Nepáči sa im policajná nálepka

NETKY.SK • 30 August 2013, 15:42 • 2 min
Poslanci sú nespokojní: Nepáči sa im policajná nálepka

BRATISLAVA - Poslancom Národnej rady SR sa nepáči prístup polície k automobilom s nálepkou Medzinárodnej policajnej asociácie (IPA) na čelnom skle. Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň by najradšej jej užívanie zakázal.

slovakia

left justify in out

"Vznikajú tu dve skupiny občanov. Po zrušení poslaneckej imunity zákonodarcovia bežne dostávajú pokuty za zlé parkovanie či prekročenie rýchlosti. Počul som však o viacerých prípadoch, keď majiteľom automobilov s nálepkou IPA neudelili pokutu, hoci zákon jednoznačne porušili. Toto by sa v právnom štáte diať nemalo a treba to odstrániť," uviedol pre agentúru SITA Martvoň. Naznačil, že po nálepkách s logom IPA začína byť v poslednom čase veľký dopyt, ľudia si myslia, že polícia k nim potom bude pristupovať benevolentnejšie. "Nálepka nemôže dávať status, ktorý by bol nad zákonom," uzavrel poslanec za Smer-SD.

Aj poslanec za Most-Híd Gábor Gál považuje za zlý prístup, ak o udelení alebo neudelení pokuty môže rozhodovať nálepka na čelnom skle. Príslušníci policajného zboru by mali byť sankcionovaní za priestupky rovnako ako všetci iní občania. "Prístup musí byť taký, aby nemohlo dôjsť ku klientelizmu," konštatoval Gál. Zakázanie nálepky poslanec za Most-Híd nepovažuje za dobrý spôsob vyriešenia problému. "Môžu si spraviť inú nálepku. Treba dohliadať na konanie policajtov a každého, kto nebude postupovať v súlade so zákonom, tvrdo potrestať," vysvetlil Gál. 

Dopravný analytik Jozef Drahovský pre agentúru SITA uviedol, že používanie nálepky organizácie mimo zorného poľa vodiča nie je porušením zákona. "V zornom poli vodiča nesmie byť nič, čo by blokovalo výhľad. Môžu tam byť iba prístroje, ktoré súvisia s jazdou, napríklad ak sa vám na čelnom skle zobrazuje rýchlosť," priblížil Drahovský. Mimo zorného poľa môžu mať vodiči nalepené diaľničné známky alebo doklady o technickej a emisnej kontrole, ale aj údaje o organizácii. 

Médiá za ostatný rok priniesli viacero informácií o zvláštnom prístupe polície k autám s nálepkou Medzinárodnej policajnej asociácie, napríklad pri parkovaní v centre hlavného mesta. Medzinárodná policajná asociácia je nezisková organizácia, ide o najväčšie medzinárodné združenie policajných úradníkov s počtom okolo 400 000 členov vo viac ako 61 krajinách na celom svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies