Poslanci SNS navrhujú zrušenie daňových licencií aj zvýšenie daňového bonusu

NETKY.SK • 23 November 2016, 12:06 • 2 min
Poslanci SNS navrhujú zrušenie daňových licencií aj zvýšenie daňového bonusu

BRATISLAVA - Zrušenie daňových licencií či zvýšenie daňového bonusu na dieťa. Toto sú zmeny, ktoré navrhujú do novely zákona o dani z príjmov poslanci v parlamente.

slovakia

left justify in out

Koaliční poslanci SNS navrhujú zrušenie daňových licencií od 1. januára 2018. "Zrušenie daňových licencií bolo záväzkom viacerých politických strán, aj SNS. Som rád, že sa tento záväzok stal aj súčasťou vlády. Reflektuje na to, že ho chceme v tomto volebnom období splniť," zdôvodnil poslanec SNS Radovan Baláž.

 

Zvýšiť daňový bonus na dieťa navrhol opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený). Ako totiž upozornil, najväčším problémom slovenských rodín je nízka životná úroveň a tento návrh by im mohol výrazne pomôcť. Podľa Beblavého po niekoľkých rokoch konsolidácie verejných financií je v budúcoročnom rozpočte priestor na pomoc ľuďom. "V tejto vládnej koalícii nie je nikto, kto by sa zastal bežných pracovitých ľudí. Nikto v koalícii sa o 85 % pracujúcich nestará. Daňový bonus na dieťa nebol výraznejším spôsobom valorizovaný," tvrdí Beblavý.

 

Preto predložil pozmeňujúci návrh. "Zvyšuje sa ním nezdaniteľné minimum pre každého pracujúceho, čím sa každému pracujúcemu znižuje daň a zvyšuje daňový bonus z 19,32 eura na 32 eur. Spolu to znamená, že rodina by na daniach ušetrila spolu 125 eur ročne," priblížil Beblavý. Podľa neho to nie je veľká suma a rozpočet dovoľuje prijať túto zmenu. "Je to suma, ktorá povedzme pri štvorčlennej rodine znamená 40 eur mesačne. Verte mi, že to pre bežnú slovenskú rodinu je suma, ktorú by si už všimla a vedela by tieto peniaze dobre využiť," predpokladá Beblavý.

 

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) uviedol, že tento návrh nepodporí. "Sme vždy pripravení pracovať na pozmeňujúcich návrhoch. Ale máme druhé čítanie k zákonu, potom nasleduje rokovanie k štátnemu rozpočtu, teraz som však o návrhu prvýkrát počul. Je to váš politický krok," odkázal v pléne Beblavému Kažimír. Upozornil na to, že návrh bude mať negatívny vplyv na príjmy miest, obcí a krajov.

 

Navyše podľa jeho slov vláda už prijíma opatrenia, ktoré sú v prospech občanov. Budú sa napríklad zvyšovať paušálne výdavky pre živnostníkov a klesnúť má aj daň z príjmu právnických osôb na 21 %. "Rozpočtová doložka k tomuto návrhu zákona má negatívny dosah práve kvôli zníženiu sadzby a ešte príde návrh na zrušenie daňových licencií, tak bude negatívny dosah ešte zvýšený. Ja to beriem ako veľmi populárny návrh, ktorým sa chcete ukázať pán poslanec Beblavý, ale nemôžete to myslieť vážne, že to chcete presadiť hodinu pred začatím rokovania o štátnom rozpočte s dosahom mínus 300 miliónov eur na život obcí, miest a žúp," povedal Kažimír.

 

Na vyjadrenia ministra financií reagoval aj opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS). Upozornil na to, že vláda sa chváli tým, že bola zavedená odvodová odpočítateľná položka (OOP) na zdravotné odvody pre slabšie zarábajúcich ľudí. "Spôsob, akým ste to urobili, a spôsob, ako funguje daňový bonus, je dôkaz toho, že na jednej strane je to pekné, ale v reálnom živote to nefunguje dobre. V roku 2012 bola minimálna mzda 327 eur. Vtedy sa žiadna daň z príjmu neplatila, pretože OOP bola v tom čase tak vysoko nastavená, že pokrývala celý zdaniteľný príjem daňovníka s minimálnou mzdou. Platil len odvody 13,4 %," vysvetlil Mihál.

 

Od budúceho roka má však minimálna mzda vzrásť na 435 eur. "Už ten efekt OOP pri zdravotných odvodoch sa postupne stráca. Už je tam takmer 7 eur na odvodoch zo strany zamestnanca, plus sú tam plné odvody na sociálne poistenie a už je tam aj daň. Pri novej minimálnej mzde zamestnanec zaplatí na svojich daniach a odvodoch okolo 61 eur, tak je to 14 % z jeho hrubého príjmu, ktoré dá na dane a odvody," dodal Mihál s tým, že postavenie zamestnancov zarábajúcich minimálnu mzdu sa tak postupne zhoršuje. Ocenil však návrh na zrušenie daňových licencií. Označil to za dobrý krok a vláda si tak podľa neho priznala, že ich zavedenie bola chyba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona