Poslanci Smeru vyhlasujú vojnu šmejdom

NETKY.SK • 19 August 2013, 10:54 • 2 min
Poslanci Smeru vyhlasujú vojnu šmejdom

BRATISLAVA – Smer-SD vyhlásil vojnu "šmejdom" a preto do parlamentu predložil novelu zákona na ochranu spotrebiteľa. Dnes novelu na tlačovej besede predstavila dvojica poslancov NR SR a zástupcovia dvoch ministerstiev.

slovakia

left justify in out

„Novelou vyhlasujeme vojnu šmejdom. Verím, že ju vyhráme,“ povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Pavol Pavlis. Podľa neho cieľom novely je vytvoriť mechanizmus, aby sa odstránili agresívne praktiky niektorých podnikateľských subjektov najmä na dôchodcoch.

Novelu však do parlamentu nepredložili ministerstvá, ale poslanci Anton Martvoň a Otto Brixi. Podľa Martvoňa poslanci začali na novele pracovať a pritom zistili, že expertné skupiny pracujú na ochrane spotrebiteľa aj na ministerstve hospodárstva a spravodlivosti. „Vytvorili sme spoločný tím. Keďže sme z jednej strany, dohodli sme sa na spolupráci,“ konštatoval. Predloženie návrhu poslancami je podľa štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej najrýchlejšie riešenie situácie, ale ide len začiatok. „Budeme pokračovať. To bude vojna proti všetkým nekalým praktikám, ktoré sú proti spotrebiteľom,“ zdôraznila. 

Novela zákona podľa Jankovskej chráni ľudí, ktorí sa zúčastňujú na predajných akciách. Upozornila na zvýšené právomoci Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Organizátor predajnej akcie jej bude povinný oznámiť, kde sa takáto akcia koná. Musí tiež oznámiť mená predajcov, ktorí na akciu prídu. Ak akcia nebude v poriadku, kontrolór SOI ju bude môcť zakázať. SOI zároveň bude mať právo zverejňovať firmy, ktoré majú nekalé praktiky. 

Poslanci NR SR návrh zákona pripravili ako reakciu na problematickú aplikačnú prax, ktorá sa najmä začiatkom tohto kalendárneho roka rozmohla v súvislosti s predajnými akciami, kde spotrebiteľom prezentujú a ponúkajú tovary alebo služby. Spotrebitelia sú neraz na predajnú akciu pozývaní s prísľubom účasti na hodoch, získania darčekov či výletu. Podľa dvojice poslancov sa každý mesiac pre stovky spotrebiteľov po celom Slovensku predajné akcie končili s nepoužiteľnými výrobkami a uzavretou úverovou zmluvou, na jej základe bol spotrebiteľom poskytnutý úver na splácanie predražených, prípadne aj nekvalitných produktov, ktoré im predali pod zámienkou údajnej výhry na predajnej akcii. Slovenská obchodná inšpekcia podľa Martvoňa aktuálne eviduje a prešetruje desiatky podnetov na niekoľko spoločností, ktoré poškodzujú práva spotrebiteľov. 

Novela preto upravuje osobitný režim predajnej akcie a jej notifikácie orgánom Slovenskej obchodnej inšpekcie. Navrhovaná právna úprava vymedzuje náležitosti písomného oznámenia predajnej akcie. Osobitne sa definujú povinnosti predávajúceho pri uskutočnení predajnej akcie, pričom porušenie týchto povinností sa označuje ako osobitne závažné porušenie vedúce priamo k zrušeniu živnostenského oprávnenia protiprávne konajúceho subjektu. Ako upozornil poslanec Brixi, novela rozširuje tiež okruh povinností, za ktoré možno podľa zákona uložiť sankciu, pričom výška sankcie sa zvyšuje na 16 500 eur. Posilňuje sa tiež právo spotrebiteľa na odstúpenie od zmluvy uzavretej na predajnej akcii a to do 15 dní od predaja tovaru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies