Poslanci Smeru-SD podporujú elektronické spisy exekútorov

NETKY.SK • 29 September 2013, 15:13 • 2 min
Poslanci Smeru-SD podporujú elektronické spisy exekútorov

BRATISLAVA - Urýchlilo by to exekučné konanie, krajový princíp by zaručil, že by dlžník nemusel cestovať na druhý koniec republiky a exekučné konanie by sa tak aj zlacnilo, konštatovala Viera Kučerová.

slovakia

left justify in out

Elektronické prideľovanie spisov súdnym exekútorom podporuje poslankyňa za Smer-SD Viera Kučerová. „Urýchlilo by to exekučné konanie, krajový princíp by zaručil, že by dlžník nemusel cestovať na druhý koniec republiky a exekučné konanie by sa tak aj zlacnilo,“ vysvetlila pre agentúru SITA Kučerová. Návrh rovnako považuje za protikorupčné opatrenie. „Exekútor sa má venovať svojej práci, vymáhaniu pohľadávok a nie zháňaniu si roboty a behaniu za klientmi. Mali by fungovať podobne ako notári,“ konštatovala poslankyňa Smeru-SD. Osobne by zavedenie elektronického prideľovania spisov podporila.

Ministra spravodlivosti Tomáša Boreca o zavedenie inštitútu náhodného elektronického prideľovanie spisov súdnym exekútorom minulý týždeň listom vyzvala Slovenská komora exekútorov (SKE).

Je to zaujímavá téma, o ktorej som pripravený odborne diskutovať. Viem, že to tak majú v Maďarsku, kde sa to osvedčilo, viaceré krajiny tento inštitút zasa nemajú. Musíme vyhodnotiť, či sa to hodí na naše právne pomery,“ poznamenal poslanec za Smer-SD Anton Martvoň. 

Poslanec za Most-Híd Gábor Gál sa s myšlienkou elektronického prideľovania spisov exekútorom nestotožňuje. Podľa neho má zabezpečiť dostatok práce aj pre slabších exekútorov, respektíve tých, ktorí pôsobia v odľahlejších regiónoch. Veľké spoločnosti podľa Gála majú systémy, ako pracovať s exekútormi na základe dosiahnutých výsledkov a ich efektivity. 

Náhodné prideľovanie spisov na krajovom princípe zabezpečí rovnosť účastníkov konania, keď veľký veriteľ, napríklad silná finančná inštitúcia, bude mať rovnaké práva ako bežný občan. Je to protikorupčné opatrenie, ktoré konanie zrýchli, zlacní ho pre dlžníka i veriteľa a stransparentní celý exekučný proces. Po zavedení krajového princípu nebudú musieť dlžníci, tak ako je to dnes, precestovať na predvolanie exekútora celú republiku,“ argumentuje prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller. Pripomenul, že zavedenie náhodného prideľovania spisov prinieslo výrazné pozitíva do práce sudcov, správcov konkurznej podstaty, či v prípade dedičského konania aj notárov, a dnes je neoddeliteľnou súčasťou justičného systému, do ktorého patria aj súdni exekútori.  Nový model podľa prezídia komory pomôže pretrhať častokrát nezdravé väzby medzi veriteľom a exekútorom. „Súdny exekútor nebude nútený pod tlakom ´veľkého veriteľa´ uzatvárať dohody, ktoré sú často na hranici zákona a niekedy aj za ňou,“ vysvetlil Paller. Náhodné prideľovanie exekúcií by zároveň podľa neho odstránilo neochotu niektorých exekútorov vymáhať nízke pohľadávky alebo nepeňažné plnenia, sťažilo tunelovanie a presúvanie majetku pomocou fiktívnych pohľadávok za aktívnej účasti spolupracujúceho exekútora. „Tým, že sa na jednom exekútorskom úrade nebudú kumulovať tisíce konaní jedného veriteľa, sa sťaží možnosť vyvíjania tlaku na súdy podávaním hromadných žalôb a podaní,“ upozornil Paller.  „Sme presvedčení, že nami navrhnutý systém nie je zúfalým pokusom niektorých údajne menej schopných súdnych exekútorov zabezpečiť si prácu, ako sa nám to snažia podsúvať odporcovia navrhnutého systému, ale ide o spoločensky prospešnú systémovú zmenu, ktorá okrem zastabilizovania exekútorského stavu a posilnenia zákonom deklarovanej nezávislosti súdneho exekútora prinesie aj zefektívnenie exekučného konania, vymožiteľnosti práva a v neposlednom rade prispeje aj k zlepšeniu obrazu justície v Slovenskej republike,“ uvádza sa v liste, ktorý prezídium SKE Borecovi poslalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies