Poslanci Smeru-SD navrhujú pre obce miestny poplatok za rozvoj

NETKY.SK • 13 September 2015, 10:36 • 2 min
Poslanci Smeru-SD navrhujú pre obce miestny poplatok za rozvoj

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR za Smer-SD Igor Choma a Richard Raši chcú umožniť samosprávam zaviesť miestny poplatok za rozvoj. Jeho zavedenie má byť dobrovoľné. Navrhujú to v zákone o miestnom poplatku za rozvoj.

slovakia

left justify in out

"Záleží na konkrétnej obci alebo meste, či ho zavedie. Ak sa pre zavedenie tohto poplatku rozhodne, musí tak urobiť jedine schválením všeobecne záväzného nariadenia," vysvetľujú predkladatelia.

 

Poplatok má byť príjmom obce. Jeho výšku si obec určí sama. Môže sa pohybovať v intervale od 10 do 45 eur na meter štvorcový nadzemnej časti stavby.

 

Podľa návrhu by mohla samospráva zaviesť poplatok na celé svoje územie, ale tiež len na jej jednotlivej časti alebo jednotlivom katastrálnom území.

 

Poplatok má pomôcť rozvoju samosprávy. "Tam, kde vznikne na základe stavebného rozvoja územia potreba vybudovania sociálnej a technickej infraštruktúry, bude tento poplatok slúžiť ako zdroj na vybudovanie tejto infraštruktúry," zdôvodnili.

 

Poslanci vnímajú poplatok aj ako antikorupčný prostriedok. "Vylúči, alebo aspoň podstatne obmedzí ochotu zúčastnených strán 'dohodnúť sa' na rôznych plneniach, ktoré súvisia, alebo aj nesúvisia s výstavbou v obciach, a stanoví jasné pravidlá, z ktorých sa budú dať predvídať náklady stavebníka," uvádzajú v návrhu.

 

Po takomto nástroji podľa poslancov volajú zástupcovia územnej samosprávy. "Narastajúca výstavba najmä vo väčších mestách Slovenska vyvoláva potreby budovania ďalšej infraštruktúry, čo predstavuje tlak na výdavky v rozpočtoch jednotlivých samospráv," uvádzajú predkladatelia.

 

Podľa nich už dnes sa tento problém rieši, ale nie oficiálne a už vôbec nie transparentne. "Je preto vo všeobecnom záujme, verejnom aj podnikateľskom, aby daná oblasť dostala aspoň rámcovú právnu úpravu, ktorá ustanoví základné pravidlá pre zavedenie takéhoto finančného nástroja pre samosprávu, jeho správy, vyberania a platenia," poznamenávajú poslanci.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies