Poslanci Smeru odmietli hovoriť o kauze Hedvigy Malinovej

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 09:39 • 2 min
Poslanci Smeru odmietli hovoriť o kauze Hedvigy Malinovej

BRATISLAVA - Členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR nebudú hovoriť o kauze Hedvigy Žákovej Malinovej Poslanci za vládny Smer-SD totiž dnes nepodporili návrh Miroslava Kadúca (OĽaNO), ktorý chcel na pôdu výboru pozvať generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby vysvetlil, prečo kauza nebola doteraz vyšetrená.

slovakia

left justify in out

 "Chcel by som poznať objektívne dôvody, aby sme mohli vylúčiť, že išlo o politizáciu prípadu," vysvetľoval svoje pohnútky Kadúc. Smer-SD, ktorý má vo výbore väčšinu, nepodporil ani jeho druhý návrh. V ňom od Čižnára žiadal správu, koľko je takých dlhoročných prípadov, keď bolo vznesené obvinenie po piatich rokoch podobne, ako v prípade Hedvigy.

 

Generálna prokuratúra 2. apríla ukončila viac ako sedem rokov trvajúce vyšetrovanie Hedvigy Žákovej Malinovej, keď jej prokurátor podal na súd návrh na obžalobu pre prečin krivej výpovede a prísahy. Toto rozhodnutie vyvolala vlnu nevôle, ktorej prejavom bol aj protest stoviek ľudí v Bratislave. Podstatou obžalobného návrhu zo strany prokurátora je to, že skutok sa 25. 8. 2006 nestal tak, ako ho obvinená Hedviga Žáková Malinová opísala. "Prosím verejnosť o strpenie a o zdržanlivosť. Pokiaľ sa chce dozvedieť, v čom obvinená klamala, je potrebné sa zúčastniť súdneho konania, ktoré je zásadne verejné," uviedol prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky.

 

Kauza Hedvigy Žákovej Malnovej sa začala v auguste 2006, keď ju mali dvaja holohlaví mladíci napadnúť v Nitre, neďaleko Univerzity Konštantína Filozofa, kam šla na skúšku. Útočníci ju mali podľa jej výpovede surovo zbiť, okradnúť a na blúzku jej napísať protimaďarské heslá. Polícia ukončila vyšetrovanie v septembri 2006 s tým, že skutok sa nestal a Hedviga si útok vymyslela. Od 14. mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu. Prokurátor Generálnej prokuratúry SR na ňu tento rok 2. apríla podal obžalobu. Novozvolený prezident SR Andrej Kiska vyhlásil, že ak ju súd odsúdi, po nástupe do funkcie jej udelí milosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona