Poslanci Smeru chcú obmedziť úžeru a nekalé praktiky nebankoviek

NETKY.SK • 8 Január 2014, 13:01 • 2 min
Poslanci Smeru chcú obmedziť úžeru a nekalé praktiky nebankoviek

BRATISLAVA - Poslanci za stranu Smer-SD v spolupráci s Ministerstvom spravodlivosti (MS) SR plánujú na rokovanie parlamentu predložiť novelu, ktorá má sprísniť podmienky pre podnikanie nebankových inštitúcií a obmedziť úžerné praktiky.

slovakia

left justify in out

"Na tomto návrhu sme spoločne pracovali niekoľko mesiacov a výsledok, ktorý predložíme v piatok do Národnej rady, podľa nášho názoru minimálne zabrzdí, ak nie úplne zruší Klondajk určitých typov nebankoviek," povedal na dnešnom brífingu v Bratislave poslanec Smeru Anton Martvoň.

Návrh počíta so zmenami v Občianskom zákonníku, Exekučnom poriadku, Zákone o dobrovoľných dražbách, Zákone o štátnej kontrole vnútorného trhu vo veciach ochrany spotrebiteľa a Zákone o spotrebiteľských úveroch. Podľa poslanca Otta Brixiho (Smer-SD) bude potrebné zmeniť samotnú definíciu úžery a stanoviť aj veľkosť písma na zmluvách o spotrebiteľských úveroch.

Zmeny sa majú udiať aj v prípade vyplácania úverov, ktoré by malo byť realizované bezhotovostne. Výšku odplaty za požičanie peňazí chcú poslanci obmedziť ako maximálne dvojnásobok priemernej úrokovej sadzby, ktorú používajú banky. "Samotná výška odplaty bude zadefinovaná v Občianskom zákonníku a túto odplatu bude určovať vláda svojim nariadením," uviedol Brixi a dodal, že poskytovatelia nebankových služieb budú musieť podľa návrhu disponovať patričným vzdelaním a musia byť bezúhonní voči orgánom štátnej správy.

V rámci občianskeho zákonníka má dôjsť ku rozšíreniu pojmov úžera a nekalé praktiky, ktoré, ak sa preukážu, spôsobia neplatnosť úverovej zmluvy. Pri poskytovaní úverov bude tiež potrebné skúmať bonitu klientov, pričom má dôjsť aj ku zamedzeniu situácií, keď pri pohľadávkach do 2000 eur dochádzalo ku exekúcii nehnuteľností. "Chceme zabrániť tomu, aby exekútori za 1000-eurovú pohľadávku mohli niekomu predať dom alebo byt," skonštatoval Martvoň.

Podľa podpredsedu opozičnej strany SDKÚ-DS Ivana Štefanca si ochrana spotrebiteľa zaslúži väčšiu pozornosť, no v tomto prípade ide o duplicitnú iniciatívu. Vláda dnes totiž schválila Koncepciu ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu. "Buď sú neinformovaní, alebo si robia svoju reklamu," podotkol Štefanec po brífingu poslancov Smeru. Zároveň dodal, že tento komplexný materiál sa pripravoval takmer dva roky za účasti odborníkov Národnej banky Slovenska (NBS) a Ministerstva financií (MF) SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies