Poslanci sľub ešte nezložili, plat im beží

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 11:23 • 2 min
Poslanci sľub ešte nezložili, plat im beží

BRATISLAVA – Hoci novozvolení členovia parlamentu ešte nezložili sľub, na plat už nárok majú. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, ktorú zároveň so zmrazením vlastných platov poslanci schválili koncom roka 2011.

slovakia

left justify in out

Ak by platila predchádzajúca úprava, poslancom by nárok na mzdu vznikol až dňom zloženia sľubu. Sľub novozvolení zákonodarcovia skladajú na ustanovujúcej schôdzi parlamentu, ktorú prezident zvoláva tak, aby sa uskutočnila do 30 dní od volieb.

 

Odmeňovanie poslancov odo dňa zvolenia sa nepozdávalo prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, ktorý schválenú novelu v decembri 2011 plénu vrátil. Keď ani potom poslanci na jeho výhrady neprihliadli a opätovne novelu schválili v pôvodnej podobe, prezident ju nepodpísal. Napriek tomu platí parlamentom schválené znenie.

 

Dňom volieb poslancom zvoleným v roku 2012 vypršal ich poslanecký mandát, nemajú už teda nárok na poslanecké výhody. V závislosti od času výkonu poslaneckého mandátu patrí po zániku poslaneckého mandátu poslancovi ešte plat počas dvoch mesiacov, ak vykonával mandát poslanca najmenej päť mesiacov a menej ako päť rokov, alebo troch mesiacov, ak vykonával mandát poslanca aspoň päť rokov.

 

Noví poslanci si osvedčenie o zvolení prevezmú v piatok

Noví poslanci Národnej rady SR, ktorí sa dostali po sobotňajších (5.3.) parlamentných voľbách do zákonodarného zboru, si osvedčenia o zvolení prevezmú v piatok (11.3.) o 11. hodine v historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave. TASR to potvrdil šéf komunikácie parlamentu Martin Dorčák. Osvedčenia si slávnostne preberie 150 poslancov z ôsmich zvolených strán.

 

Víťazom volieb sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 percenta, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente. Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 percenta a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 percenta a 19 postami.

 

Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 percenta hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 percenta (14 kresiel). Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 percenta (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 percenta (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 percenta, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente.

 

Volebná účasť dosiahla 59,82 percenta, čo je viac ako pred štyrmi rokmi. Vtedy bola na úrovni 59,11 percenta. Do volebných zoznamov bolo zapísaných 4.426.760 voličov, k urnám pristúpilo 2.648.184 z nich. Do volieb sa mohli ľudia zapojiť aj zo zahraničia, odkiaľ prišlo 17.278 hlasov. Počet celkových platných hlasov vo voľbách dosiahol 2.607.750, teda 98,56 percenta z celkového počtu odovzdaných hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies